Egyre több háztartásban jelenik meg az air fryer, ez a kicsi, nehezen megnevezhető sütő. Angol neve igazi nyelvtörő, magyarul forró levegős sütőnek hívjuk, hát ez meg végtelen hosszú. Reméljük, lesz majd valami jó magyar neve, persze addig is bőszen használjuk. Adunk pár tanácsot a használatához.

Rántott hús a sütőben

Szeretjük a ropogósra sült ételeket, de tudjuk, hogy a tudatos étkezésbe nemigen férnek bele a bő zsiradékban sütött húsok és zöldségek. Sok családban már évek óta nem fritőzben vagy forró zsiradékkal teli serpenyőben készül a rántott hús és társai, hanem a nagy konyhai sütőben, sütőpapíros tepsin, légkeveréssel pirítják ropogósra ezeket a fogásokat. Nem pont olyan lesz az állaga, mintha bő zsiradékban sütötték volna, de elfogadható kompromisszum, ráadásul nem csak egészségesebb, olcsóbb is lesz így az ebéd vagy a vacsora.

A mostanában rendkívül népszerű kis air fryerek (forró levegős sütők) nagyjából pont ezt tudják, csak jóval kisebb térfogatot kell felforrósítaniuk, így a szükséges energiamennyiség is drasztikusan csökkenhet. A pici sütőkben sokkal jobban kontrollálható a forró levegő mozgása, így még hatékonyabb lesz a sütés.

Ami az előnye, az egyben a hátránya is, nagy vendégség eseten nyilván célszerűbb az igazi sütőt használni, abban akár három nagy tepsinyi finomság is sülhet egyszerre. De 2-3 személyre tökéletes ez a kis sütő is.

Ha már beruházunk egy ilyen készülékre, érdemes olyat vásárolni, amelyiknek viszonylag nagy a kosara és a teljesítménye. A receptjeinkhez mi egy nagy teljesítményű sütőt használtunk, ha gyengébb készüléket használnak, akkor értelemszerűen növelni kell a sütési időket. Ma már kaphatóak kifejezetten ezekhez a sütőkhöz gyártott kerek sütőpapírtálcák, ha ezeket használjuk, kevesebbet kell mosogatni (ámbár némi áztatás után a mosogatógép is elbír a sütőtálcával).

Nápolyi töltött gomba

Ropogós csirkeszárny

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink