Szeretjük a ropogósra sült ételeket, de tudjuk, hogy a tudatos étkezésbe nemigen férnek bele a bő zsiradékban sütött húsok és zöldségek. Sok családban már évek óta nem fritőzben vagy forró zsiradékkal teli serpenyőben készül a rántott hús és társai, hanem a nagy konyhai sütőben, sütőpapíros tepsin, légkeveréssel pirítják ropogósra ezeket a fogásokat. Nem pont olyan lesz az állaga, mintha bő zsiradékban sütötték volna, de elfogadható kompromisszum, ráadásul nem csak egészségesebb, olcsóbb is lesz így az ebéd vagy a vacsora.
A mostanában rendkívül népszerű kis air fryerek (forró levegős sütők) nagyjából pont ezt tudják, csak jóval kisebb térfogatot kell felforrósítaniuk, így a szükséges energiamennyiség is drasztikusan csökkenhet. A pici sütőkben sokkal jobban kontrollálható a forró levegő mozgása, így még hatékonyabb lesz a sütés.
Ami az előnye, az egyben a hátránya is, nagy vendégség eseten nyilván célszerűbb az igazi sütőt használni, abban akár három nagy tepsinyi finomság is sülhet egyszerre. De 2-3 személyre tökéletes ez a kis sütő is.
Ha már beruházunk egy ilyen készülékre, érdemes olyat vásárolni, amelyiknek viszonylag nagy a kosara és a teljesítménye. A receptjeinkhez mi egy nagy teljesítményű sütőt használtunk, ha gyengébb készüléket használnak, akkor értelemszerűen növelni kell a sütési időket. Ma már kaphatóak kifejezetten ezekhez a sütőkhöz gyártott kerek sütőpapírtálcák, ha ezeket használjuk, kevesebbet kell mosogatni (ámbár némi áztatás után a mosogatógép is elbír a sütőtálcával).