Nagyon divatosak a mindenféle csinos kiszerelésben kapható instant kásák. Ez is a szokásos történet: sokkal jobban járunk, ha magunk csináljuk otthon, olcsóbb, finomabb, és pontosan tudjuk, mit is eszünk. Adunk pár hasznos tanácsot hozzá.

Reggelire kását

Ha az édes reggelit szeretjük, akkor nincs jobb megoldás egy nagy tál házi kásánál. Finom, és elegendő löketet ad a napindításhoz. Jóllakunk vele, de nem annyira, hogy már délelőtt elálmosodjunk. Hidegen-melegen egyaránt finom, jól szállítható kis üvegekben. Mi most a leggyakoribb gluténmentes alapanyagokat vettük számba. Növényi tejhelyettesítőket használtunk, de természetesen készíthetőek bármilyen tejjel vagy joghurttal is. A kész kásákat kedvünk szerint ízesíthetjük. Friss vagy fagyasztott gyümölccsel, kompóttal, lekvárral, fűszerekkel, kókuszreszelékkel, stb. Pár szem diófélét mindenféleképpen adjunk hozzá, ezzel lesz komplett, dió, mandula, kesudió, ami éppen kéznél van.

Köles: mindig nagyon alaposan át kell mosni több vízben, különben keserű lesz. Ha felforrt, nagyon habzik, könnyen kifut, utána már békésen elfődögél egyedül is. Négyszeres mennyiségű folyadékban 15-20 perc alatt fő meg.

Kölesdara: nagyon kényelmes termék, csak kevés helyen kapható. Nem kell mosni, és villámgyorsan elkészül, nagyon kiadós. Ötszörös mennyiségű folyadékban 8 perc alatt fő meg.

Köleskása: nem kell főzni, csak forrázni. Sajnos sokszor kesernyés az íze, nem ez lesz a gyerekek kedvence. Másfélszeres mennyiségű folyadékban két perc alatt fő meg.

Hajdina: többféle színben kapható. A sötétnek markánsabb az íze, a világosé lágyabb. Almával, körtével és fahéjjal a legfinomabb, ezek nagyon jól illenek a diós aromájához. Háromszoros mennyiségű folyadékban 15-18 perc alatt fő meg.

Kukoricadara: olcsó és szinte mindenhol kapható. Öt perc főzés után is ehető, de igazán krémes akkor lesz, ha húsz percig főzzük. Sajnos szinte folyamatosan keverni kell. Háromszoros mennyiségű folyadékban 5-20 perc alatt fő meg.

Barna és fehér rizs: érdemes előfőzöttet választani, sokkal gyorsabban elkészül. Lágy íze mindenkinek bejön. Kétszeres mennyiségű folyadékban 15-50, illetve 12-25 perc alatt fő meg.

Rizsdara: kapható fehér és barna kivitelben is. Szinte pont úgy viselkedik, mint a búzadara, gyors és finom. Ötszörös mennyiségű folyadékban 8 perc alatt fő meg.

Tápiókagyöngy: sűrű, pudingszerű állaga lesz. Gyakorlatilag folyamatosan keverni kell főzés közben. Ha nagyobb gyöngyöt választunk, akkor tovább tart a főzés, akkor kész, ha a golyócskák átlátszóvá válnak. Öt-hatszoros mennyiségű folyadékban 12-15 perc alatt fő meg, szemcsemérettől függően. Érdemes beáztatni főzés előtt.

Zabpehely: ez is olcsó és minden boltban kapható. Gyors és egyszerű az elkészítése, semleges íze mindenhez illik. Sajnos sokan még a gluténmentes zabpehelyre is érzékenyek. Két és félszeres mennyiségű folyadékban 5-8 perc alatt fő meg.

Megjegyzések

A folyadék mennyisége csak tájékoztató jellegű, mivel nem egyforma a szemek mérete, kora, fajtája, stb., de azért nagyságrendileg eligazít. A folyadék lehet víz vagy növényi tej vagy ezek keveréke.

A főzési időt úgy számoltuk, hogy az alapanyagokat hideg vízbe raktuk. Ez is tájékoztató adat, hiszen van, aki pergősen, van, aki pépesebben szereti, érdemes kicsit kísérletezni, nekünk melyik ízlik a legjobban. Mindegyiknek jót tesz, ha letakarva hagyjuk kicsit állni.

 

Kukoricakása erdeiszeder-lekvárral, fenyőmaggal

Hajdinakása dióval és sült almával

Répatorta ízű zabkása

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.