A comb a sertés hátsó lábának felső része. Szinte mindenre használható: tokánynak és pörköltnek, szeletben, egyben sültnek, és természetesen darálni is jó. Négy részre osztható. Az állaton a legmagasabban elhelyezkedő része a slussz (rózsa), az alatta lévőből a hátsó fertály a frikandó, az első a gömbölyű dió, és belül találjuk a felsált. A slusszt és a felsált inkább szeletben, a diót és a frikandót inkább egyben szokás készíteni. A hagyományos parasztsonka az egész combból készül. Sózzák, pácolják, hideg füstben füstölik, majd szárítják, több hónapig tart a készítése. A sok vizet, ízfokozókat tartalmazó gyorsérlelésű húskészítmények helyett lehetőleg ilyen hagyományos sonkát válasszunk – a legtöbb hentesnél darabolva is kapható, nem kell egy hatalmas hátsó combot megvenni.
Kedvenc receptjeink sertéscombból!
[eadvert]