Minden sütni imádó álma az adventi időszak, teljesen legálisan pepecselhetünk mindenféle apró és nagyobb süteménnyel fél napokon keresztül. Ott van ugye a mézeskalács, amely nélkül el sem tudjuk képzelni az ünnepeket, aztán jönnek hosszú tömött sorban a kekszek, az utolsó héten a nagyágyúk, a zserbó, a bejgli, a gyümölcskenyér, közvetlenül az ünnepek előtt pedig a mézes krémes, a krémes-habos torták, réteges sütemények.

Süssetek velünk minden nap advent első hetében

Az adventi időszakot megédesítik az apró kekszcsodák. Egyre divatosabbak a saját magunk készítette ajándékok. Ha otthonosan mozgunk a konyhában, szeretünk sütni, akkor összeállíthatunk a szeretteinknek egy-egy szép kis ajándékdobozt, tele válogatott aprósüteményekkel. Ennek mindenki örülni fog. Személyre is tudjuk szabni, ha tudjuk, hogy a megajándékozott valamilyen ételérzékenységgel küzd, vagy bármi más miatt speciális diétán van.

Akkor szépek ezek a dobozok ha többféle sütemény van bennük. A megsütésük nyilván nem fér bele egy délutánba, ezért olyan édességeket kell készíteni, amelyek sokáig elállnak. A tejes-tejszínes töltelékek ilyenkor nyilván nem játszanak, de így sem szűkölködünk, hiszen tölteléknek, bevonatnak ott van a lekvár, a csokis mogyorókrém, a sima mogyoróvaj, az ilyen-olyan csokoládék, a különféle magvajak meg a marcipán. A kész, teljesen hideg kekszeket fémdobozokba pakoljuk, a rétegeket sütőpapírral elválasztjuk. Hideg kamrában vagy hűtőszekrényben tároljuk.

A legtöbb keksz viszonylag egyszerűen készíthető cukor nélkül, többféle jó cukorhelyettesítő is kapható (az 1:4 cukorhelyettesítőnek például alig van utóíze). Ha ezeket is el akarjuk kerülni, akkor használhatunk datolyát, banánt vagy például almacukrot. Ne feledkezzünk meg róla, hogy a felhasznált lekvár vagy csokoládé is cukormentes legyen.

A gluténmentesítésnél a búzaliszt helyett gluténmentes lisztkeverékeket, gluténmentes liszteket (hajdina, köles, rizs, stb.), darált magvakat (mandula, dió, mák, mogyoró, stb.) használhatunk. Itt szükség van némi gyakorlatra azért, mert általában nem lehet egy az egyben lecserélni a hagyományos lisztet (egyébként más lesz az állag, az íz, szétesik a tészta). Ha először sütünk gluténmentesen, érdemes bevált receptet követni, sok oldalon találunk nagyon jókat.

Mivel gyakorlatilag minden tejtermék kapható már laktózmentes kivitelben is, a laktózmentesítés nem állít kihívások elé. Ha viszont a tejfehérjét is kerülni kell, akkor tejmentes alternatívákat kell keresni. A vaj helyett használhatunk vegán margarint, kókuszzsírt vagy étolajat, esetleg zsírt, ha a vegánság nem fontos.

A tojás helyettesítése nem egyszerű. Ha azt akarjuk, hogy tojásmentes legyen a keksz, válasszunk hagyományos, erősen vajas linzertésztát (3 rész liszt, 2 rész vaj, egy rész cukor) alapul, ebben gyárilag nincs tojás. Egy alaptésztából számtalan féle aprósütemény készülhet.

A következő egy hétbben minden nap meg fogunk sütni egy aprósüteményt a képen szereplők közül. Ha velünk haladtok, egy hét múlva már tele lesz a kamra csodálatos apróságokkal, már csak csomagolni kell (meg persze alaposan kóstolgatni).

Marcipános-diós mentes keksz

Mogyoróvajas-tejcsokis keksz

Sárgabarackos-mogyorós háromszög

Kókuszkeksz dióval és mogyoróval

Csokis-vaníliás kekszszendvics

Örvényes keksz

Habcsókos keksz

Málnás-habcsókos kesz

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.