A pavlova tortát a CNN Travel besorolta a világ legjobb 50 desszertje közé, nem véletlenül, hiszen elképesztően finom.
[eadvert]
Két ország is magáénak vallja ennek a nagyon egyszerű, ám annál finomabb édességnek a feltalálását: Új-Zéland és Ausztrália. A habkönnyű desszert a híres orosz balett-táncosnő, Anna Pavlova után nyerte el a nevét, a múlt század elején több fellépése is volt ezekben az országokban. Állítólag a fodros-habos tortát a táncosnő tütüje inspirálta. Bárki is alkotta meg először, zseniális találmány a kívül ropogós, belül krémes, alul édes, felül pikánsan savanykás édesség.
A habcsókalap cukorral habbá vert tojásfehérjéből készül (ezért érdemes lefagyasztani a sütés-főzés közben megmaradó fehérjéket), csipetnyi keményítővel és ecettel, a jobb tartás végett. Elvileg alsó-felső sütési móddal, 150 fokon sütjük körülbelül egy órát, de ezt mindenkinek ki kell tapasztalnia a saját sütőjét illetően, hiszen tudjuk, hogy nem egyformák ezek a készülékek. Akkor jó, ha kívül ropogós, belül meg még szaftos, ragacsos. Persze a nem tökéletes példányok sem kerülnek a szemétbe, hiszen még kiszárítva is nagyon finomak.
A tetejére kerülő tejszínhab magas zsírtartalmú állati tejszínből készüljön, itt már használhatunk édesítőszert is (ámbár ez az édesség nemigen lesz diétás sosem). Az édesítést a gyümölcs édességének megfelelően alakítjuk. Pár zöld levél szinte minden gyümölcsnek jól áll, nem csak a látványt, de az ízvilágot illetően is, használjuk bátran azt, ami épp kéznél van (menta, citromfű, bazsalikom, kakukkfű).