Ilyenkor húsvét előtt, tavasszal sokan vesznek egy nagy levegőt, és elhatározzák, hogy egészségesebben fognak táplálkozni, és mindezt egy alapos tisztítókúrával kezdik. Mit is jelenthet ez kicsit konkrétabban?

Tavaszi méregtelenítés: léböjt vagy nyerskoszt?

Évek óta halljuk, olvassuk, mennyire fontos a nagy tavaszi méregtelenítés, szinte nincs is nő, aki ne próbálta volna még ki valamelyik böjtfajtát (a férfiak általában jobban meggondolják az efféle vállalkozásokat). Mostanában egyre több orvos is megszólal, hogy már maga a kifejezés is értelmetlen, semmiféle belső tisztításra nincs szükség, ha egyébként egészségesen táplálkozunk. Persze tény, ami tény, kevesen mondhatnánk el magunkról, hogy a téli, hideg napokon nem ettünk a kelleténél jóval több zsíros, nehéz ételt, és desszertügyben sem szaladt el a ló velünk. Sajnos ez meg is látszik rajtunk. A begyűjtött zsírpárnácskákat a kabátok még jótékonyan takarják, de a nyári ruhákkal már bajban leszünk.

Nem árt tehát, ha kicsit odafigyelünk a táplálkozásunkra, és a könnyebb, egészségesebb, kevesebb kalóriát tartalmazó ételeket részesítjük előnyben. A hagyományos, húsvét előtti negyvennapos húsmentes étkezés mellett ma már nagyon sokféle szűkített étrend bevonult a köztudatba, többek között a:

– klasszikus léböjt, amikor csak folyadékot fogyasztunk (ásványvíz, gyógytea, frissen préselt gyümölcs- és zöldséglevek);

– nyers koszt, amikor a fentiek mellett ehetünk még bármilyen nyers gyümölcsöt vagy zöldséget is;

– könnyített böjt, amikor a nyers és főtt zöldségek-gyümölcsök mellett fogyaszthatunk kevés teljes kiőrlésű lisztből készített kenyeret, barna rizst, főtt gabonát.

Természetesen minden drasztikus táplálkozási változtatás előtt konzultáljunk a háziorvosunkkal.

Színpompás vitaminbombák: így készíts otthon mennyei gyümölcsleveket

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.