Ha máskor nem is, ilyenkor, tél végén, tavasz elején mindig előkerülnek a gyümölcscentrifugák a kamra mélyéről vagy a konyhaszekrény legfelső polcáról. A gyümölcsöket, zöldségeket már eléggé meguntuk, de ha színes italokat préselünk belőlük, rögtön újra megkívánjuk.

Színpompás vitaminbombák: így készíts otthon mennyei gyümölcsleveket

Préseljünk!

Kevés vitamindúsabb és egészségesebb reggeli van, mint egy nagy pohár zöldség- vagy gyümölcslé. A szivárvány minden színében pompázó italokat még azok a gyerekek is szívesen fogyasztják, akik általában nem szeretik a zöldségeket. Elkészítésükhöz mindenféleképpen szükség van gyümölcscentrifugára, a kemény gyümölcsök, zöldségek leve más eszközzel nem préselhető ki. Sokféle kapható, lehetőleg olyat vegyünk, amelynek a szétszedése és elmosása nem tart nagyon sokáig (ezt a műveletet sajnos nem lehet megúszni).

Alapanyagok:

Ha lehet, vegyszermentes, friss, hibátlan alapanyagokat használjunk. A zöldséget-gyümölcsöt szükség szerint meghámozzuk, akkora darabokra vágjuk, hogy beférjen a gyümölcscentrifuga nyílásán. Az alma, körte csutkáját lehetőleg vágjuk ki, a kemény magokat (szilváét, barackét stb.) pedig mindig szedjük ki. A citrusokat nemcsak a héjuktól, hanem a fehér bundától, hártyáktól is szabadítsuk meg, mert azok keserűvé tehetik a levet. A kész italt még ízesíthetjük valamilyen őrölt vagy zöld fűszerrel, esetleg édesíthetjük egy kis mézzel. Az ízekkel bátran kísérletezhetünk.

Közkedvelt összeállítások:

– alma, sütőtök, sárgarépa

– sárgarépa, uborka, fekete retek

– cékla, alma

– szárzeller, uborka, paradicsom

– alma, grépfrút, narancs

– alma, körte, zöld citrom, kivi

– citrom, narancs, ananász

– uborka, szárzeller, zöldalma

Mi legyen a maradékkal?

A gyümölcscentrifugálás közben rengeteg rost képződik. Természetesen sajnáljuk kidobni, hiszen a levekhez általában vegyszermentes, bio gyümölcsöt és zöldséget használunk. Adunk pár ötletet, mi mindent készíthetünk belőlük.

Gyömbéres-narancsos sárgarépa-krémleves

Barna rizses zöldségfasírt fűszeres paradicsommártással

Sárgarépás-ananászos kocka

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.