Ha nem otthon, akkor hol kapni a legjobb töltött paprikát, hortobágyit, pacalpörköltet, harcsapaprikást, gulyást vagy szalontüdőt? A Dining Guide kalauzból kiderül, melyek hazánk legjobb magyaros éttermei. Mutatjuk a listát!

Top 5 magyaros étterem, ahova egyszer be kell ülnöd!

Júliusban adták át a legjobb éttermeknek járó elismeréseket a 2021-es Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán. A TOP 10+2 ranglistára idén, a Dining Guide történetében először, három vidéki étterem is került.

A kiadványban számos éttermi toplistát állítottak össze, többek között kiderül, melyek Magyarország legjobb éttermei, vidéki éttermei, cukrászdái és magyaros éttermei. Utóbbi listát mutatjuk most be nektek, ha kíváncsiak vagytok, hol kapni a legjobb gulyást, pörköltet vagy hortobágyit.

BORI MAMI ÉTTEREM (GYÖNGYÖS)

Ha Gyöngyös és Mátra, akkor a környék legizgalmasabb helye a Bori Mami, ami már 2014 óta szerepel a vidéki vendéglátóhelyek élbolyában. 2020-ban mind a konyha, mind a vendégtér újjászületett, ám az ars poetica nem változott: követik a tradíciókat, annyira modernizálnak, amennyire egy vegyes korosztályú társaságnak sem kihívás a tányér értelmezése, és családias, nagypolgári légkört teremtenek. Örök kedvenc a báránnyal és kápiával készülő töltött paprika, de sűrűn megjelennek olyan favoritok is, mint a pacalpörkölt, az erdélyi töltött káposzta, a hortobágyi palacsinta, de sokat dolgoznak vadhússal is. Az étterem tudatos és büszke vezetője Sándor Béla, aki fontos alakja a vidéki gasztronómiának.

KISTÜCSÖK ÉTTEREM (BALATONSZEMES)

Jövőre 30. évfordulóját ünnepelheti a déli part ikonikus vendéglője, a balatoni gasztroforradalom elindítója, amely 2021-ben is közönségkedvenc. Kibővítését és megújulását követően már Kistücsök Food&Room néven szálláshelyként is szolgál, és külön éttermi egységgel is jelentkeznek Séfszoba néven, ahol kizárólag degusz-
tációs menüt kínálnak, az évszak és a régió friss terményeire alapozva, míg a nagyétteremben a Kistücsöktől megszokott konyhai stílust és kedvenceket viszik tovább (mint a kovászosuborka-leves, szász húsleves, a kacsacomb káposztás cvekedlivel vagy a vaddisznóhúsos házi szélesmetélt). Hangsúlyt kapnak a vegán ételek is, az eddigi Régiónk ízei menü a Régiónk vegán ízei menüvel egészült ki.

MACOK BISZTRÓ (EGER)

Az országszerte népszerű egri bisztró/étterem bizonyítja, hogy a laza vidéki elegancia és a finom játékos gondolkodás nem egymást kizáró tényezők. A Macok évek alatt tökéletesített koncepciója különleges légkört ad az étteremnek, melynek köszönhetően szívesen visszatér a vendég. Macsinka János chef-tulajdonos 2021 év elején Kövér Gergely személyében új, felkészült chefet igazolt az étterem konyhájára. A látványosan tálalt ételek karakteres ízvilággal bírnak és magabiztos technológiai tudásra utalnak. Az étlap közepesen széles választéka a helyi vendég igényeknek megfelelően mindig kiegészül egy szezonális ajánlattal és ebédmenüvel, nagyon jó ár-érték aránnyal várják a vendégeket.

NAGYLAPOSI BIRKACSÁRDA (GYOMAENRŐD)

Mezőtúr és Szarvas között, Gyomaendrődön találjuk a neves csárdát. Családi vállalkozásban működtetik, de az étterem csak az egyik profiljuk, ugyanis komoly állattartók is. Jelentős állományú a szürkemarha-gulyájuk, juhnyájuk és mangalicát, valamint tyúkokat is nevelnek. Az étterem kínálata teljes egészében a lokációjuk kínálatára épül. Egészen ritka az ilyen közvetlen hús- és tojásbeszerzés a magyar éttermek körében, amit pedig nem ők termelnek meg, azt megnevezett, közeli őstermelőktől szerzik be. Nevezhetnénk signature dish-nek, de hívjuk inkább csárda kedvenceknek a változatlan recept szerint készült sós burgonyával kínált birkapörköltet. Autentikus alföldi csárda a legjobbak közül.

ROSEINSTEIN VENDÉGLŐ (BUDAPEST)

A Rosenstein – családi vendéglő, a főváros egyik legendás étterme, ahol egyszerre áll és halad az idő. Rosenstein Tibor és fia Róbert igyekeznek kedvére tenni mindazoknak, akik az elmúlt 25 évben már fogyasztottak náluk zsidótojást, sóletet vagy rántott borjúlábat, és közben törődnek az innovációkra éhesebb, esetleg fiatalabb közönséggel is. Étlapjuk terjedelmes, mert ezt szokták meg a törzsvendégek, ikonikus fogásaikat (pl: pacalpörkölt, szalontüdő, madártej) bizonyos napokon készítik csak, de a chefajánlatokkal jóval játékosabbak. Saját pálinkáik, söreik, szörpjeik, kávéjuk és lekvárjaik hazaviszik a család filozófiáját, Rosenstein Tímea, Tibi bácsi menye pedig webshopban kínálja világhírű pitéit.

Még további 5 magyaros éttermet találsz a Mindmegette.hu-n.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.