Egyre több mindenről ismerjük fel, hogy milyen jól csinálták elődeink sok-sok évvel ezelőtt. Elkészül az étel a zománcozott meg a rozsdamentes lábasokban is, de mennyivel finomabb az, amely szépséges cserépedényekben párolódott-sült ízesre. Biztos sokan kaptak karácsonyra ilyen szépséges sütőedényt, elmondjuk, hogyan kell használni, hogy sokáig szolgáljanak.

Törékeny boldogság

Az első és nagyon fontos szempont a fokozatosság. Miután a kerámia porózus anyag, több időre van szüksége az átmelegedéshez, mint a mindennapos használatban lévő, fémből készült edényeinknek.

– Tegyünk a még be nem gyújtott tűzhelyre egy lángfogó vasat vagy lángelosztót.

– Tegyük az edény a vasra.

– Gyújtsuk be a gázrózsát, és állítsuk kis lángra.

– Ezek után beletehetjük a zsiradékot, egyéb hozzávalókat.

– Hirtelen hőingadozásnak ne tegyük ki az edényt! Ha fel kell önteni az ételt, ne hirtelen és ne hideg folyadékkal történjen!

A samottos masszából készült edények a gáztűzhely mellett használhatóak sütőben, kemencében és nyílt tűz mellett is. Nyílt tűznél hagyományosan úgy főzhetünk benne, hogy a tűz mellé tesszük a fazekat (akár két elfektetett téglára, akár a tűzrakóhely szélére vagy a tűz mellé, a tűzrakó térbe). Így a sugárzó hő hatására elkezd „forogni” benne az étel.

Tisztítás

Meleg, mosogatószeres vízzel, szivaccsal. Hideg zsíroldót ne használjunk! Mosogatógépbe ne tegyük! Későbbiekben a használat során ráéghet a külső, nem mázas részekre az étel, vagy kormos is maradhat. Ez nem befolyásolja a további használhatóságot.

Tárolás

Két főzés közben az edényt szellőztessük, mert beszagosodhat!. A főzés előtt mosogassunk el, öblítsük ki az edényt.

Cserépedényben, zsírban sült fűszeres csirkemáj

Sütőtökös joghurtban sült karajszeletek

Pásztorpite erdei gombával

Cserépedényben sült zöldséges nyúllapocka

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink