Az első és nagyon fontos szempont a fokozatosság. Miután a kerámia porózus anyag, több időre van szüksége az átmelegedéshez, mint a mindennapos használatban lévő, fémből készült edényeinknek.
– Tegyünk a még be nem gyújtott tűzhelyre egy lángfogó vasat vagy lángelosztót.
– Tegyük az edény a vasra.
– Gyújtsuk be a gázrózsát, és állítsuk kis lángra.
– Ezek után beletehetjük a zsiradékot, egyéb hozzávalókat.
– Hirtelen hőingadozásnak ne tegyük ki az edényt! Ha fel kell önteni az ételt, ne hirtelen és ne hideg folyadékkal történjen!
A samottos masszából készült edények a gáztűzhely mellett használhatóak sütőben, kemencében és nyílt tűz mellett is. Nyílt tűznél hagyományosan úgy főzhetünk benne, hogy a tűz mellé tesszük a fazekat (akár két elfektetett téglára, akár a tűzrakóhely szélére vagy a tűz mellé, a tűzrakó térbe). Így a sugárzó hő hatására elkezd „forogni” benne az étel.
Tisztítás
Meleg, mosogatószeres vízzel, szivaccsal. Hideg zsíroldót ne használjunk! Mosogatógépbe ne tegyük! Későbbiekben a használat során ráéghet a külső, nem mázas részekre az étel, vagy kormos is maradhat. Ez nem befolyásolja a további használhatóságot.
Tárolás
Két főzés közben az edényt szellőztessük, mert beszagosodhat!. A főzés előtt mosogassunk el, öblítsük ki az edényt.