Amit csak a pulyka tud
Lehet, hogy meg fogsz lepődni: a pulyka az egyetlen olyan állat, aminek van vörös és fehér húsa is, így mindkét húsféle előnyeit megtalálhatod benne. Rengeteg jó tulajdonsága mellett azt is meg kell említeni, hogy a pulykahús igen sokféleképpen feldolgozható: még bacont is készítenek belőle. Ez a szalonnafajta kinézetében, ízében és felhasználásában is remek alternatívája a sertésből készült változatnak, ráadásul egészségesebb zsírsavakat tartalmaz.
És még egy jó hír
Semmivel sem nehezebb vele dolgozni, mint a hagyományos baconnal, a különbséget viszont a szervezetünk meg fogja hálálni. A pulykahúst természetesen gyerekek is fogyaszthatják, ugyanis hipoallergén.
Segíti az anyagcsere-folyamatokat
A pulykahúsban számos hasznos, a szervezet metabolikus folyamatainak normalizálásához szükséges vitamin, ásványi anyag, nyomelem található: B-vitaminok, illetve az ereket erősítő K-vitamin, magnézium, kálcium, foszfor, kálium.
Fontos a csontok és ízületek egészségéhez
A pulykahúsban ugyanolyan sok foszfor van, mint a halakban, tehát jóval többet tartalmaz, mint más húsok. A foszfor pedig elengedhetetlen többek közt a csontok építéséhez és az egészséges ízületekhez.
A foszfor további feladatai a szervezetben
- Nagy a jelentősége a fehérje-, zsír- és szénhidrát anyagcserében, valamint az energia tárolásában.
- Szerepet játszik az idegrendszer számos funkciójában, szükséges az izmok egészséges működéséhez.
- Enyhíti az ízületi gyulladás okozta fájdalmakat és a csökkenti a cukorbetegek fáradtságérzetét. A foszfor segít egészségesen tartani a fogínyt is.
- Szerepe van a B1, B6 vitaminok képződésében, illetve hasznos a B3 vitamin készletünk feltöltésében is.
- Próbáld ki minél több módon elkészítve, hiszen amellett, hogy egészséges és különösen zsírszegény, fehér és vörös húsából szinte bármilyen húsétel könnyen elkészíthető.
Pulykasonkás-kecskesajtkrémes kifli
Hozzávalók:
A kiflihez:
1 db leveles tészta
50 g kecskesajtkrém
1 csomag szeletelt Gallio pulykamellsonka
1 db tojás
A mártáshoz:
3 db paradicsom
10 friss bazsalikom levél
1 gerezd fokhagyma
cukor
só
bors
Elkészítés:
1. A tésztából egy nagy kört vágunk ki, és megkenjük a sajtkrémmel. Ráhelyezzük a sonkát, és 4 cikkre vágjuk a kört. Kívülről befelé haladva feltekerjük a csíkokat, és megkenjük felvert tojással. 180 fokos sütőben 12 perc alatt aranybarnára sütjük.
2. Amíg készül, addig nekiláthatunk a mártogatósnak. Vágjunk fel és tegyünk az aprítóba 3 darab paradicsomot, friss bazsalikom levelet, zúzott fokhagymát és egy kis cukorral, sóval és borssal mixeljük össze. Gyors, ízletes ötlet, akár vendégek fogadására is nagyszerű.
Jó étvágyat kívánunk!