Nem tudjuk megunni, ahhoz túlságosan rövid a szezonja. Különleges, szelíd ízű, elegáns zöldség. Egyenek belőle minél többet, ha tehetik, tele van hasznos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mindenféle frissességgel, amelyekre most nagy szükségünk van.

Újra itt a spárga – és újra beszéljünk róla!

Hosszú évekig ritkaság volt ez a zöldségféle, ma már viszont a legtöbb élelmiszer-áruházban és zöldségesnél folyamatosan kapható a szezonban, ami április elejétől, közepétől május végéig terjed. Sokak kedve elmegy tőle az első egy-két alkalom után, mert rosszul tisztítják, és rághatatlan zöldségdarabokkal lesz tele az étel. Mi ezt javasoljuk:

  • a nagyon kezdők vegyenek zöld spárgát, azzal jóval könnyebb bánni. Friss, ropogós, üde legyen a sípocska, ha kornyadozik, sok lesz a veszteség, és a maradékban is kevesebb örömünk lesz. Megfogunk egy sípot, és letörjük az alsó végét, ott, ahol el akar pattanni. Ha friss a spárga, akkor ez egy pici. egy-két centis darabka, ha nem, akkor sajnos nagyobb lesz a veszteség. A felső, nem fás résszel már dolgozhatunk is, más előkészítést, tisztítást nem igényel. A letört szárvégekből alaplevet tudunk főzni, kitűnő lesz levesekhez, ragukhoz.
  • a fehér spárgának is le kell törni a végét az előző metódus szerint. A megmaradt sípot azonban még meg is kell hámozni. Jó minőségű, vékonyan hántó zöldséghámozóval az aljától a rügyig le kell húzni a külső héjat, alul vastagabban, felül vékonyabban. Mivel előzetesen természetesen alaposan megmostuk a spárgát, ez is mehet a letört talpakkal az alapléfőző fazékba.

Spárga és újkrumpli krémes zöldborsóöntettel, tojással

[eadvert]

Bazsalikomos csirkeragu spárgával

Tárkonyos pulykatokány spárgával

Spárga újkrumplival, fokhagymával

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.