Valószínűleg a hajtogatott élesztős tészta nyerheti el ezt a kitüntető címet. Puha is, ropogós is, foszlik is, csak enné az ember mértéktelenül. Sósan is, és édesen is remek.

Vajon melyik tészta a legtökéletesebb?

Nem egyszerű az összeállítása. Jó sok idő és némi konyhai gyakorlat kell az elkészítéséhez. De megéri, mert különlegesen finom süteményeket készíthetünk belőle. Egy-két esős hétvége biztos lesz a hónapban, akkor ki tudjuk próbálni.

Mi ezzel a recepttel szoktunk dolgozni.

A megkelt tésztát lóhere alakúra nyújtjuk, és a közepére rakjuk a hideg, lisztes vajkockát.

Ráhajtogatjuk a szárnyakat, először a két oldalsót, aztán a felsőt és az alsót.

Utána kinyújtjuk a tésztát, és szimplán hajtogatjuk. Először behajtjuk a tésztát a képzeletbeli harmadig.

Utána ráhatjuk a másik oldalról is a tésztát, így három rétegű lesz.

Félórás, hideg helyen történő pihentetés és 90 fokkal való elforgatás után jön a dupla hajtás. A kinyújtott tésztát mindkét oldalról a képzeletbeli felezővonalig hajtjuk be.

Végül összecsukjuk, mint egy könyvet. Négyrétegű téglalap a végeredmény.

Ismét félóra várakozás hideg helyen, majd egy szimpla hajtással fejezzük be a tészta hajtogatását. Fél óra pihenő, és már használhatjuk is a tökéletes házi alapanyagot.

 

Egyszerűbb megoldások:

A minőségi alapanyagokból otthon készített házi tésztának egyszerűen nincsen párja. De nem mindig és mindenkinek van rá ideje, kedve, tehetsége. Ha mégis el akarjuk készíteni a fenti süteményeket, akkor vegyünk készen kapható, friss vagy fagyasztott élesztős leveles tésztát, abból is finom lesz. Végső esetben a legkisebb boltokban kapható leveles tésztát is használhatjuk, persze akkor már más lesz a végtermék állaga és kinézete (az élesztő nélküli leveles tészta sokkal ropogósabb, törékenyebb).

 

Ezeket sütöttük belőle:

Mini kakaós csiga

Túrós spenótos táska

Kecskesajtos-epres lapok mézes balzsamecettel

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.