A római köménynek annyira jellegzetes az aromája, hogy még a gyakorlatlan kóstolók is rögtön megérzik, hogy valami furcsa fűszer került az ételbe. Mély, füstös íze rögtön az ezeregyéjszaka egzotikus világába repít bennünket. Érdemes vele összebarátkozni, egy-egy csipetnyi belőle új dimenzióba emeli a megszokott ételeinket.

Mire jó a római kömény?

A római kömény főként a Közel-Keleten és Észak-Afrikában elterjedt fűszer, de az egész világon bőkezűen használják. A legrégebbi ételízesítők közé tartozik, már az ókori Egyiptomban is kedvelték. Kicsit világosabb, de nagyon hasonlít a külseje a nálunk is jól ismert és gyakran használt köményhez (Carum calvi). Angol neve cumin, és mivel ez nagyon hasonlít a magyar kömény szóra, sajnos nagyon gyakran rosszul fordítják, és kömény lesz belőle római kömény helyett. Pedig a két fűszer aromája teljesen más, egymással nem helyettesíthetőek.

A római kömény íze igen jellegzetes, mély, füstös, mással nem összetéveszthető. Több világhírű fűszerkeverék is tartalmazza, például a Garam masala, A magyar konyha ritkán használja, viszont ma már nálunk is szinte nap mint nap találkozhatunk vele. Ezzel fűszerezik többek között a minden gyroszosnál kapható falafel golyókat, a humuszt (csicseriborsókrém) vagy a készen kapható chili con carne fűszerkeveréket is. Egy-egy késhegynyi belőle nagyon jól elmélyíti a magyaros ételeket: a pörköltöket, a lecsót, a hüvelyesekből készített leveseket. Jól illik a csilipaprika, a gyömbér, a koriander mellé.

Csilis vöröslencse-leves

Kukoricás-csilis marharagu

Babos-kukoricás bulgurral töltött édesburgonya kecskesajttal

Gyömbéres-mézes csirkefalatok birsalmával

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.