Bár kicsit macerás megpucolni, a friss, zsenge zöldborsó igazi szezonális finomság. Ráadásul vitaminban gazdag, és a diétába is jól beilleszthető!

Eddig szerettük, mostantól imádni fogjuk a zöldborsót!

Kimondani is furcsa, de a zöldborsó bizony egy közel 4000 éves zöldség! Az egyik ásatás során, amit a régészek Egyiptomban végeztek, a Nílus-deltájából borsószemek kerültek elő egy tálkában. Használták az ókori görögök és rómaiak, de a középkorban is termesztették a kissé édes, hüvelyes növényt. A magyarság még a vándorlása idején ismerhette meg.

100 gramm nyers zöldborsó kalória és tápértéke:

Energia 81 kcal
Fehérje 5,4 g
Zsír 0,4 g
Szénhidrát 8,8 g (ebből cukor: 5,7 g)
Rost 5,7 g
Glikémiás index 48

Bár a zöldborsó kalóriaértéke szinte azonos a burgonyáéval, fehérjetartalma háromszor akkora, és fele annyi szénhidrát van benne, mint a krumpliban. Ami az ásványi anyagokat, és a vitaminokat illeti, a zöldborsóban sok karotin, B1-, B2-, és C-vitamint van, valamint megtalálható benne a foszfor, a kálium, vas, cink, mangán és réz. Ahogy a fenti táblázatban is látható, rostban gazdag zöldségről van szó, ami megfelelően telít, és segíti az emésztést.

Zöldborsós receptek a Vidék íze oldalon!

Falusi zöldborsóleves krémsajtos daragaluskával

[eadvert]

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink