Kimondani is furcsa, de a zöldborsó bizony egy közel 4000 éves zöldség! Az egyik ásatás során, amit a régészek Egyiptomban végeztek, a Nílus-deltájából borsószemek kerültek elő egy tálkában. Használták az ókori görögök és rómaiak, de a középkorban is termesztették a kissé édes, hüvelyes növényt. A magyarság még a vándorlása idején ismerhette meg.
100 gramm nyers zöldborsó kalória és tápértéke:
Energia | 81 kcal |
Fehérje | 5,4 g |
Zsír | 0,4 g |
Szénhidrát | 8,8 g (ebből cukor: 5,7 g) |
Rost | 5,7 g |
Glikémiás index | 48 |
Bár a zöldborsó kalóriaértéke szinte azonos a burgonyáéval, fehérjetartalma háromszor akkora, és fele annyi szénhidrát van benne, mint a krumpliban. Ami az ásványi anyagokat, és a vitaminokat illeti, a zöldborsóban sok karotin, B1-, B2-, és C-vitamint van, valamint megtalálható benne a foszfor, a kálium, vas, cink, mangán és réz. Ahogy a fenti táblázatban is látható, rostban gazdag zöldségről van szó, ami megfelelően telít, és segíti az emésztést.
Zöldborsós receptek a Vidék íze oldalon!
[eadvert]