Lássuk be, általában a hús krumplival vagy a tészta a nyerő, ha kedvencekről van szó, nem a zöldségek tarolnak. Kivétel a lecsó, amit nagyon sokan szeretnek. Persze ahány ház, annyiféleképpen készül, ráadásul a hagyma-paprika-paradicsom hármasához meglehetősen sokféle dolgot lehet még hozzátenni.

Zöldségragu, amit majdnem mindenki szeret

A nyár legfontosabb és leggyakoribb étele a lecsó, főleg ilyenkor, amikor már bőven van hazai paprika és paradicsom a piacon (a szerencsések a kertjükben szedik). Egy kis zsiradék, egy-két hagyma, és készen is van az alaplecsó, amit aztán mindenki azzal ízesít, gazdagít, amivel csak szeretné.

[eadvert]

Alaplecsó
Hozzávalók:
5-6 paprika
3 paradicsom
2 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt kömény
1 evőkanál őrölt pirospaprika
3 evőkanál zsiradék

bors

A zöldségek előkészítésével kezdjük. Meghámozzuk a vöröshagymát, hosszában félbevágjuk, majd nagyon vékonyan felszeleteljük. A fokhagymát áttörjük. A paprikát ujjnyi vastagon felkarikázzuk, a paradicsomot cikkekre vágjuk.
Egy serpenyőbe tesszük a hagymát a zsiradékkal együtt, és 3-4 percig dinszteljük. Hozzátesszük az áttört fokhagymát, egy percig kevergetve pirítjuk. Rátesszük a felkarikázott paprikát, és addig pároljuk, amíg kissé össze nem esik a zöldség. Ekkor sózzuk, borsozzuk, meghintjük őrölt köménnyel és pirospaprikával. Hozzátesszük a paradicsomot, és fedő nélkül nagy lángon sűrűre főzzük.
Mindegyik lecsó sokkal finomabb, ha nincsenek benne összepöndörödött paradicsomhéjak. Ezt úgy kerülhetjük el, hogy vagy előzetesen meghámozzuk (keresztalakban bevágjuk a héját, és forrásban lévő vízbe mártjuk egy percre, utána már könnyen lehúzható a héja), vagy nagyon apró kockákra vágjuk.

 

Ezt az alapot aztán sokféleképpen gazdagíthatjuk.

Húsféleségek: Tehetünk hozzá kész hentesárut (virsli, kolbász, szalonna, debreceni). A szalonnákat értelemszerűen az elején lepirítjuk, ha túl sok a zsír, érdemes kivenni a serpenyőből, majd valami máshoz elhasználjuk. Sokat számít az időzítés. Ha a kolbászt a legelején a hagymával együtt adjuk hozzá, akkor erősebben ki fogja ereszteni a zamatát. Minél később adjuk az ételhez, annál kevésbé lesz intenzív az íze. A virslit, a debrecenit csak az utolsó pár percben érdemes hozzáadni, amikor már a paradicsom is összeesett, mert ezek a sok főzéstől széthullanak.

Ha tőkehúst használunk, akkor azt külön megpároljuk, megsütjük, úgy keverjük az ételbe. Természetesen minden maradék sült vagy főtt hús jól hasznosítható a lecsóban is.

Tésztafélék: Nokedli, tarhonya, rizs, bulgur, gersli. Mindegyik nagyon jól áll ennek a szaftos ételnek. A legegyszerűbb, ha ezeket külön megfőzzük, és utána keverjük a kész lecsóba. Az is megoldás, hogy bőséges lével főzzük a lecsót, azután leszedjük róla a felesleges levet, és ebben főzzük meg a tésztafélét (vízzel kiegészítve, ha szükség van rá).

Tojás: A nagy kedvenc. Hagyományosan a teljesen kész lecsóhoz keverünk fejenként egy-két felvert tojást, és kevergetve megsütjük pár perc alatt. De adhatunk hozzá tükörtojást vagy lágytojást is, sőt keverhetünk bele felkarikázott főtt tojást.

Zöldfűszerek: Érdemes kipróbálni kaporral, nem hagyományos ízvilág, de nagyon jól áll neki. Jöhetnek hozzá az olaszos fűszerek (bazsalikom, oregánó, rozmaring), a kakukkfű, egy csipetnyi levendulavirág, borsikafű vagy izsóp, pár levél lestyán, és persze ne feledkezzünk meg a friss petrezselyem zöldjéről sem. A zöldfűszereket a főzés végén érdemes hozzáadni, és már csak pár percig forralni vele a lecsót, így jobban megmarad az ízük. A puhábbakat (kapor, bazsalikom, petrezselyemzöld) apróra vágjuk, a többit csak beledobjuk ágastól, és majd kidobjuk a kész ételből.

Extra: Szintén nem szokványos, de jó sok tejföllel is nagyon finom.

Zöldséges lecsó zöldbabbal és tökkel

Gyuvecs

Izraeli lecsó

Lecsó buciban, csirkemájjal, sült kolbásszal

Tejfölös sült lecsó

Kolbászos lecsórizottó

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.