- Beáztatjuk az áfonyát a konyakba egy-két órára. Leszedjük a hús szűz részét és a többi leeső húsdarabot, mindezt megdaráljuk. Hozzákeverjük az áfonyát, a kakukkfüvet, a petrezselyem zöldjét. Hozzárakjuk a finomra vágott hagymát, sózzuk. Két tojással lazítjuk. Éles, hegyes késsel felszúrjuk a mellet, besózzuk, és egy evőkanál segítségével betöltjük a masszát. Hústűvel megtűzzük. Berakjuk egy kicsi tepsibe, olvasztott libazsírral körbecsurgatjuk. Öntünk alá 3 deci vizet, alufóliával lezárjuk. Egy órára 160 fokos sütőbe tesszük. Utána, ha már puha a hús, leszedjük a takarást, felemeljük a sütő hőmérsékletét, és rápirítunk.
- A körethez héjastul megfőzzük a burgonyát, meghámozzuk, és még forrón áttörjük. Fűszerezzük sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval. Hozzágyúrjuk a lisztet, a két tojást, a gesztenyepürét, a finomra vágott petrezselyem zöldjét, valamint a feldarabolt főtt gesztenyét. Két centi széles csíkokat formázunk belőle, majd 5-6 centinként felvágjuk. A kis kroketteket bő, forró olajban kisütjük (nem kell előtte lisztbe vagy morzsába forgatni).
- A pulyka visszamaradt szaftját serpenyőbe átöntjük, hozzáadjuk a vajat. Ha felforrósodott, beleszórjuk a durvára tört borsot, rárakjuk a mustárt, és kicsit megpirítjuk. Felöntjük a tejszínnel és három deci vízzel, ha felforrt, hozzáadjuk a konyakot is, és végül a keményítővel mártás sűrűségűre besűrítjük.
Hozzávalók
4 személyre