Almás tekert kalács mézzel, mogyoróval és mandulával

A KALÁCS TÉSZTÁJA

ELŐKÉSZÍTÉS: 50 perc – PIHENTETÉS: 1,5 óra – SÜTÉS: 55 perc – Felfuttatjuk az élesztőt egy kis langyos, cukros tejszínben, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Jól kidagasztjuk a tésztát, ha kell, adunk hozzá kevés langyos vizet vagy egy kis lisztet, ha túl ragacsos lenne. Közepesen lágy tésztát készítünk. Cipót formázunk belőle, letakarva hagyjuk a duplájára kelni.

A TÖLTELÉK

A mazsolát megmossuk, langyos vízbe áztatjuk. Elkészítjük a tölteléket. Összekeverjük a darált mogyorót a mézzel és az almapálinkával, marcipánszerű masszát kapunk. Lereszeljük az almát, cukorral összekeverjük, hagyjuk kicsit állni. Kinyújtjuk egy nagy téglalappá a megkelt tésztát. Megkenjük a mogyorós masszával. Elosztjuk rajta a kicsit kifacsart lereszelt almát, a durvára vágott mogyorót és a leszűrt mazsolát. Feltekerjük, majd ötcentis darabokra vágjuk. Egy 26 cm átmérőjű kerek formát kivajazunk. Beleállítjuk a tekercseket. Elosztjuk a tetején a mandulaszemeket. Lekenjük a tejszínnel elkevert tojássárgájával. Ismét hagyjuk kelni egy félórát. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Jó félóra elteltével csökkentjük a sütő hőmérsékletét 165 fokra, és még 25 percig sütjük. Ha kész, rácsra állítjuk, kihűtjük. Langyosan tálaljuk.

kaloria 200 CAL
ido 195 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

4 személyre

Ajánlataink