Forrás: Petrovics György

Csirkekocsonya gazdagon

Csirkekocsonya gazdagon

  1. A csirkemellet kicsontozom, a bőrét leszedem. A csontot kb. másfél liter vízbe teszem a feldarabolt zöldségekkel, fokhagymával együtt, majd megfűszerezve csontlevest főzök belőle. Később a mellfilét, a szárnyakat, a combokat is hozzáadom, és további bő 30 percig forralom. A főzési idő vége előtt 10 perccel a brokkolit és a karfiolt is beleteszem, hogy puhára főjenek a hússal együtt. Várakozás közben jut idő megfőzni a két tojást és megpárolni a zöldborsót. Ha elkészült, a 7-8 decinyi levest (a majdani kocsonya levét) leszűröm. Kevergetve hozzáadom a 2-3 evőkanál zselatint, majd 2 tojás félig felvert habjával derítem – ezt a módszert az idősebbek biztosan ismerik, így tisztább és áttetszőbb lesz a kocsonya leve. Még 10 percig főzöm, végül a tűzről lehúzva újabb 10 percig pihentetem.
  2. Tiszta konyharuhán átszűröm. A zöldségeket, húsokat hagyom kihűlni. Itt jegyzem meg, a zöldségeket lehetőség szerint ne főzzük teljesen puhára, a megdermedt húslében jobban mutatnak, ha formájukat megőrzik. A zöldségféléket, a gyufaszál vastagságúra szeletelt csemegeuborkát, a főtt tojásokat, az apróra darabolt csirkehúst és a puha zöldborsót 4 levesestányérba vagy kocsonyaformába szétosztom.
  3. A levet finoman rámerem, végül – ha már elkezdett kocsonyásodni – durvára őrölt színes borssal megszórom. A csirkekocsonya dermedési ideje több óra. Tálaláskor friss oregánóval, majoránnával vagy kakukkfűvel díszítem.

Libazúza-kocsonya

Palóc kocsonya

kaloria 400 CAL
ido 120 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

4 személyre

Forrás: Petrovics György

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.