Forrás: Csonka Ilona

Diós-fahéjas kalács

A tészta langyos hozzávalóit a dagasztógép üstjébe vagy egy nagy tálba tesszük, és közepesen lágy tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, adhatunk hozzá kevés langyos vizet. Ha friss az élesztő, akkor nem kell felfuttatni sem, elég, ha szárazon belemorzsoljuk a többi hozzávaló közé. Cipót formázunk a tésztából, fóliával letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.

Összekeverjük a vaj felét a fahéjjal és a porcukor felével. A diós krémhez pedig kevés forró tejhez adjuk a darált diót meg a maradék porcukrot, jól elkeverjük (jól kenhető legyen, de ne folyjon), és ha teljesen kihűlt, összedolgozzuk a maradék tíz dkg vajjal.

A megkelt tésztát átgyúrjuk, két részre osztjuk. Nagy deszkán egyesével a lehető legvékonyabb téglalappá kinyújtjuk. A hosszabbik oldalával párhuzamosan képzeletben elfelezzük a tésztát. Az egyik felére fahéjas tölteléket kenünk, a másikra diósat. Mindkét oldalról feltekerjük a tésztát a középső, képzeletbeli elválasztó vonalig. 8-10 cm vastag szeleteket vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a kalácsokat. Ha újra megkelt a tészta, akkor lekenjük a tetejét szobahőmérsékletű tojással. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk a kalácsot, és 20-30 perc alatt megsütjük. Langyosan tálaljuk.

Pudingos csíkos kalács

Kakaós tekert kalács

 

kaloria 390 CAL
ido 140 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

4 személyre

Forrás: Csonka Ilona

Ajánlataink