Dorozsmai ponty
- A húsos szalonnát kockákra vágjuk, majd kipirítjuk. Megfonnyasztjuk rajta a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a darabolt gombát, erős tűzön kicsit lepirítjuk, azután megsózzuk. Megszórjuk fűszerpaprikával (ízlés szerint egy kis erőset is adhatunk hozzá), jól elkeverjük. Rátesszük az összevágott zöldpaprikát, pár percig azzal is rotyogtatjuk. A tejfölt elkeverjük egy evőkanálnyi liszttel, és behabarjuk vele a gombaragut. Kíméletesen kiforraljuk, végül a lehéjazott, darabolt paradicsomot
is hozzáadjuk.
- A halfilét szeletekre vágjuk, beirdaljuk, sózzuk, kicsit pihentetjük, majd lisztbe forgatjuk. A pontyot a serpenyőben
felforrósított olajon közepes tűzön szaftosra sütjük.
- Tálaláskor a főtt tésztát összekeverjük a gombás raguval meg a finomra vágott petrezselyemmel. Tányérokra osztjuk, és a tetejére ültetjük a halszeleteket.
Szalonnás töltött ponty
Parmezános-diós rántott ponty