Forrás: O. Horváth György

Filézett csirke töltött bucival

Filézett csirke

Ha kemence, akkor tepsi, ha tepsi, akkor elő a régi vágyakkal. Beteljesületlen maradt eddig például az „egész csirke filézve, töltve” alapötlet. Ráadásul magabiztos voltam, s csak egy csirkét vettem. Nem is csalatkoztam: elsőre sikerült úgy kicsontozni a madarat, hogy egyben maradjon. A lényeg: a baromfit
a mellére fektettem, szárnyait a combocskát a testen hagyva levágtam, majd a hátán jobbra-balra lefejtettem a bőrt, és a csont mentén haladva a húsokat. Aztán kivágtam a melle elejéből a V alakú „szerencsecsontot”, majd a szárnycombja ízesülését vágtam el. A csontnál körbefejtettem a húst, majd kihúztam az egész csontot. Hasonlóan jártam el a comboknál, majd a melle csontjáról fejtettem le körbe a húst. A lényeg: a far-hát és a mell csontjai egyben maradtak, és kikerültek a szárnycsontok meg a combcsontok. Ezt a filézett madárkát töltöttem meg egy kis zöldségeleggyel: nagyobb kockákra vágott padlizsán, sajt, gomba, csirkemáj, lereszelt fokhagyma, apróra vágott vöröshagyma, t. v. paprika, petrezselyem zöldje és répa keverékével. Az elegyet két tojással fogtam össze, sóval, borssal, őrölt köménnyel ízesítettem. A kívül-belül lesózott csibébe ezt a mennyiséget nem lehet beletömni, de sebaj, mert a maradékot 2-3 kenyérbuciba szántam úgyis. (Még a főzés elején összeállítottam a sörös tésztát, és félretettem a kemence mellé kelni.) De visszatérve a
csirkénkhez: a töltelékkel megrakott test egyik, majd másik felét hajtottam középre – ekkor már úgy kell kinéznie szárnyasunknak, mintha meglenne minden csontja –, majd sonkakötözős módszerrel körbetekertem. Ahol kellett, fogvájóval is besegítettem.
És már mehetett is fél üveg sör, egy-két deci olaj meg egy nyolcadokba vágott vöröshagyma társaságában egy tepsibe. Alufólia borítás alatt 40-45 percig párolódott az állat, majd 10-15 perc alatt barnára pirult.

Buci

Mindez idő alatt kinyújtottam a kenyértésztát: feléből három kisebb kört formáztam, ebbe mehetett a maradék zöldséges töltelék. Aztán a tésztaszéleket sorban egymáshoz csipkedve táskát formáztam. Olajjal kikent őzgerinc formába ültettem, és 20 perc alatt barnára sütöttem.

kaloria 700 CAL
ido 90 perc
nehezseg Nehézség: 3

Hozzávalók

4 személyre

Forrás: O. Horváth György

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.