Forrás: (A Vidék Íze-Szabad Föld-Geoholding csapat tagja, O. Horváth György receptleírása.)

Gombás harcsapaprikás kapros túrógombóccal – Vidék íze módra

A HARCSAPAPRIKÁS

  1. A harcsát 3 × 3 centis kockákra vágtuk, majd egy kicsit lesóztuk, s legalább egy órára félreraktuk, hogy átjárja a só. Ez ízt és tartást ad a halnak, vagyis nehezebben fő szét az ételben.
  2. Míg a hal érett, addig hagymát aprítottunk, szalonnát kockáztunk. A szalonnát óvatos tűz fölött zsírjára pirítottuk, a töpörtyűt kiszedtük, a zsíron lepároltuk a hagymát, aztán a szintén apróra felvágott paradicsomot – így a héja is szétfő – és a paprikát. Következett egy kiskanálnyi kakukkfű, majd a felkockázott gomba. (Ha szárított is kerül bele, az nagyon jó – az áztató levet is használjuk fel!) Mikor egy kis levet eresztettek a hozzávalók, akkor raktuk hozzá a pirospaprikát – a végeredmény vastag szaftú gombapörkölt lett.
  3. Ezután már csak a halat, a halászlékockát, a gyömbér és a fokhagyma felét adtuk hozzá, és persze folyamatosan néhány deci vizet, hogy nehogy leégjen az étel. A lényeg, hogy szinte végig kis lánggal dolgozzunk, amit könnyen tudunk kezelni.
  4. A végén nyakon öntöttük a tejszínnel és a maradék gyömbérrel, fokhagymával. Öt perc rotyogás után kóstoltuk, sóztuk, adtunk hozzá egy kicsi csípős paprikát is. Közben óriási szaloncukrokat készítettünk: olajozott alufóliába adagoltuk a túrógombóc alapanyagát, feltekertük, s a két végén összecsavartuk, mint a karácsonyi édességet. Egy külön bográcsban forró, sós vízben főztük ki, majd kibontva, szeletelve tálaltuk tejföllel, a kisült szalonnakockákkal meghintve.

A TÚRÓGOMBÓC

  1. Előző este, még otthon elkészítettük a túrógombóc tésztáját, vagyis a tojásfehérjéket keményre vertük, a túrót jól elkevertük, villával összetörtük, majd elegyítettük a sóval, a tejföllel, a tojássárgájával, a grízzel, a felaprított maréknyi kaporral, majd a fehérjehabbal. Ez pihent egész éjszaka, a lényeg, hogy olyan elegyet kapjunk, amely már éppen jól formázható, de még nem túl kemény. – Amíg a harcsapaprikás készül, közben óriási szaloncukrokat készítettünk: olajozott alufóliába adagoltuk a túrógombóc alapanyagát, feltekertük, s a két végén összecsavartuk, mint a karácsonyi édességet. Egy külön bográcsban forró, sós vízben főztük ki, majd kibontva, szeletelve tálaltuk tejföllel, a kisült szalonnakockákkal meghintve.

Harcsa fehérrépával vajmártással

Ropogós szürkeharcsa-kockák rozspehely bundás zöldségekkel, vajban párolt céklával

kaloria 990 CAL
ido 550 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

10 személyre

Forrás: (A Vidék Íze-Szabad Föld-Geoholding csapat tagja, O. Horváth György receptleírása.)

Ajánlataink