Karácsonyi kalács

  1. A kalácshoz a langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, picit megsózzuk, hozzáadjuk a megkelt élesztőt – ha szükséges, még egy kevés langyos tejet öntünk hozzá –, és az egészet sima tésztává kidolgozzuk. Langyos helyen egy órát kelesztjük. A tésztát vékony téglalappá nyújtjuk, hosszában három egyforma széles csíkra vágjuk. A csíkok közepén hosszában elosztjuk a tölteléket, majd mindegyiket hengerré formázzuk, végül copfot fonunk belőlük. Kivajazott tepsibe tesszük, és további félórát kelesztjük. Ezután felvert tojással bekenjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük.
  2. A túrótöltelékhez a vajat a porcukorral és a tojássárgájával
    habosra keverjük, majd hozzáadjuk a pudingport, az áttört túrót, a mazsolát és a citromhéjat.
  3. A máktöltelékhez a tejet felforraljuk a mézzel meg a cukorral, belekeverjük a mákot. Lehúzzuk a tűzről, és elkeverjük benne a szilvalekvárt. Fahéjjal és reszelt citromhéjjal ízesítjük, és hagyjuk kihűlni.
  4. A marcipántöltelékhez a marcipánt a vajjal, a darált mandulával, a tojással, a tojássárgájával, a citrom levével és a reszelt héjával habosra keverjük.

Diós-fahéjas kalács

Kürtős guba és a többiek – Variációk kürtőskalácsra

kaloria 430 CAL
ido 90 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

4 személyre

Ajánlataink