Karácsonyi spárgás csirkerolád
- A meghámozott spárgát megfőzzük sós vízben, majd hideg vízzel leöblítjük és megszárítjuk. A csirkemelleket vékony, szabályos szeletekre klopfoljuk. A spárgát kettévágjuk, a sonkaszeletekbe tekerjük, majd a csirkék közepére tesszük. A húsok széleit ráhajtogatjuk a spárgák végeire, majd az egészet roládszerűen feltekerjük, hústűvel megfogjuk. A lisztet befűszerezzük sóval, fehér borssal. Három külön tányérra tesszük a panírhoz valót: a fűszerezett lisztet, a kevéske vízzel felvert tojásokat és a zsemlemorzsát. Először a lisztben, utána a tojásban, majd a zsemlemorzsában megforgatjuk a csirketekercseket. A csirkét serpenyőben, a felforrósított olívaolajon pirítsuk világosbarnára, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 10 percig süssük. A csirkét tálaláskor vágjuk félbe. Burgonyarösztivel és paradicsommal kínáljuk, zsályás mártás kíséretében.
Mártás
- A mártáshoz olvasszuk föl a vajat, öntsük fel a borral és a csirkealaplével, főzzük bele az apróra kockázott hagymát és a felszeletelt zsályaleveleket, majd az egészet főzzük sűrűre. Közben a paradicsomot hámozzuk meg, magját távolítsuk el és hasítsuk négyfelé úgy, hogy az aljánál egyben hagyjuk.
Burgonyaröszti
- A burgonyarösztihez a krumplit héjastól sós vízben megfőzzük, hagyjuk kihűlni, meghámozzuk, majd lereszeljük. A vajat egy serpenyőben felmelegítjük, beleteszszük a krumplit, megsózzuk, fűszerezzük a fehér borssal és az apróra vágott zöldfűszerekkel, s időnként kicsit átkeverve elősütjük. A krumplimasszát waffelsütőbe tesszük, és sütőben aranysárgára sütjük.
Konfitált kacsamell zellerkrémmel, sült krumplival és édesburgonyacsipsszel