Karfiolkrémleves sonkával
A zöldségeket megtisztítjuk, a karfiolt rózsáira bontjuk, a pórét felkarikázzuk, a hagymát finomra vágjuk. A vajat felforrósítjuk, beletesszük a vöröshagymát, a pórét és az áttört fokhagymát. Felöntjük 5 dl vízzel meg az alaplével, hozzáadjuk a karfiolt, és fedő alatt puhára főzzük. Félreteszünk 4 szép karfiolrózsát, majd a levest összeturmixoljuk. A tejben elkevert liszttel behabarjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd kis lángon 3-4 percig forraljuk. A sonkát vékony csíkokra, a paprikát apró kockákra vágjuk. Mindkettőt belerakjuk a felforrósított olajba, kissé megpirítjuk, majd kiszedjük. A levest levesszük a tűzhelyről. A tejszínt összekeverjük a tojássárgájával, majd habverővel a leveshez adjuk. Tányérokba szedjük, a félretett egész karfiolrózsákat a levesbe rakjuk. A pirított sonka-paprika keverékkel és a
felaprított petrezselyemmel díszítjük.