Kemencés csülök savanyú káposztával és sütőtökkel
A csülköt megtisztítjuk, majd a húsát spirális alakban a csontig bevágjuk, de úgy, hogy egyben maradjon. Kevés olajjal összekeverjük a sót, a borsot, a zúzott fokhagymát, a majoránnát, a köménymagot, és ezzel dörzsöljük be a csülköt – kerüljön fűszer a vágatokba is. Hűtőbe tesszük, és két napig pihentetjük.
Ha szükséges, kissé kimossuk a savanyú káposztát. A füstölt szalonnát felkockázzuk, zsírjában lepirítjuk a feldarabolt vöröshagymát. A káposztát hozzáadjuk a szalonnás hagymához, összekeverjük és félretesszük. Tepsibe tesszük a csülköt, kicsi vizet öntünk alá, leborítjuk alufóliával, és 160 fokon egy óra hosszat sütjük. Ezután a savanyú káposztát beletesszük egy tepsibe, és a félig sült csülköt ráültetjük. A káposztával együtt még egy jó órát sütjük a csülköt, amíg meg nem puhul.
A körethez a burgonyát héjában, sós vízben feltesszük főni, majd meghámozzuk, és kockákra vágjuk. A sütőtököt megtisztítjuk, felkockázzuk. Egy serpenyőbe
vajat teszünk, hozzáadjuk a sütőtökkockákat, sózzuk-borsozzuk, majd 5 percig lassú tűzön pároljuk. Rátesszük a burgonyát, összepirítjuk, és finomra vágott petrezselyem zöldjével ízesítjük.