- A jó kocsonya a sertés porcos, bőrös, enyvanyagokban gazdag részeiből készül. A hozzávalókat gondosan megtisztítjuk, a bőröket megkaparjuk, ha szükséges, megperzseljük. Ezután annyi vízben, hogy bőségesen ellepje, a sertéscombbal, a megtisztított zöldségekkel, a hagymával, a fokhagymával együtt, sóval és egész borssal ízesítve feltesszük főni.
- Miután felforrt, leszedjük a képződött habot, majd lassan, gyöngyöztetve mintegy 4 órán keresztül főzzük. Akkor jó, ha a leve a felére apadt, és a csontokról a hús meg a bőr szinte magától leválik. Ezután levesszük a tűzről, kicsit állni hagyjuk, a tetejéről leszedjük a felesleges zsírt.
- A kocsonyát leszűrjük, a benne főtt húsokat kisebb darabokra vágjuk, és elosztjuk a tányérokban. Rámeregetjük a leszűrt kocsonyalevet, és hideg helyre
tesszük, hogy megdermedjen.