Kis Ferencné (Borsodivánka) azt írta, hogy a családja, kedvence a következő tartalmas, finom, olcsó leves.
A krumplit kockákra vágjuk, a kolbászt karikákra. Másfél liter sós vízben elkezdjük főzni a feldarabolt burgonyát. Beledobjuk a pár levélnyi lestyánt is.
Amikor már kezd puhulni a krumpli, belerakjuk a felkarikázott kolbászt is. A szalonnát felkockázzuk, kipirítjuk egy serpenyőben, kiszedjük belőle a pörcöket. A zsírban megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát. Rászórunk 1-2 evőkanál lisztet, világosra pirítjuk, a végén hozzádobjuk a zúzott fokhagymát, azzal is kicsit sütjük.
Levesszük a tűzről, elkeverjük benne az őrölt pirospaprikát és a felvágott petrezselyem zöldjét. Felengedjük a rántást, és besűrítjük vele a levest. Megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk.
A levesben lévő krumpli felét kiszedjük egy kis lével, és összetörjük, hogy jó sűrűs legyen majd a leves. Visszaöntjük, és pici ecettel ízesítjük. Tálalás előtt szórhatunk rá egy kis összevágott lestyánt is.
TRÜKK
Még tartalmasabb lesz a leves, ha egy tojásból és annyi lisztből, amennyit felvesz, híg galuskatésztát kavarunk, és beleszaggatjuk a majdnem kész levesbe. Pár perc alatt megfő, finom, sűrű egytálétel lesz a végeredmény. A belefőzött tészta a tárolás alatt felszívná a levet, tehát csak annyit csináljunk így belőle, amennyi azonnal elfogy