- Az élesztőt kevés langyos tejjel és egy kiskanálnyi cukorral felfuttatom. A 2 tojást alaposan kikeverem a cukorral,
adok hozzá egy csipet sót, és beleöntöm a maradék tejet. A lisztet összegyúrom a tojásos masszával, a megkelt
élesztővel, 10 dkg durvára vágott mandulával meg a citrom reszelt héjával, és mindezt gondosan összedolgozom. (Ha szükséges, kevés langyos tejet adok még hozzá.) Hozzáadom a megolvasztott, langyos vajat, s a tésztát megdagasztom. Sima cipóvá formázom, a tetejét meghintem liszttel, és meleg helyen duplájára kelesztem. - A megkelt tésztát három részre osztom, kisodrom, majd copfként összefonom. Kivajazott, kilisztezett tepsibe fektetem, s további fél órát kelesztem. A tojássárgáját elkeverem a tejszínnel, és megkenem vele a kalács tetejét. Megszórom a maradék durvára vágott mandulával, és előmelegített sütőben, 180 fokon 45-50 percig, tűpróbáig sütöm.
Hozzávalók
4 személyre