Forrás: O. Horváth György

Mentás parázson sült kárász paradicsomos puliszkával

Mentás parázson sült kárász paradicsomos puliszkával

Horgászember lévén a családban nem számít különlegességnek a kárász. Mely kárászt viszont a boltokban alig lehet kapni. Pedig igen érdekes zamatú,
édeskés húsú hal – sokkal több figyelmet érdemelne. Hát legyen most a kárász az októberi Füstös konyha sztárja! Csak azért is!
A tenyérnyi halakat beirdaltam. Aztán egy tálban elkevertem fél deci olajat egy evőkanál sóval, őrölt borssal, aprított kakukkfűvel, a szétnyomott fokhagymával, majd jól beledörzsöltem a halak irdalásaiba, hasüregébe.
Legalább egy órát állt, eközben felkarikáztam a póréhagymát, olajon megfuttattam a parázsra tett tepsiben, erre került a vékonyabb szeletekre vágott paradicsom. Lefedve 5 percet párolódott, majd felöntöttem a paradicsomlével. Sóztam, egy kis borsot tekertem rá, majd mikor a paradicsom puhára párolódott, hozzáadtam a felaprított zellerlevelet és bazsalikomot.
Ezután a halakat sütöttem meg közepes parázson úgy,
hogy kétszer megforgattam, s közben a páclével kenegettem őket. Közben folyamatosan menta- és kakukkfűágakat vetettem a parázsra, melyek szépen befüstölték a halat. Nagyjából negyedóra alatt barnára sültek a kárászok. Az ételt a feleségem által készített puliszkával tálaltam, melyből, ha már dermedt egy kicsit, akár szeleteket is vághatunk, s megpiríthatjuk kevés olajon a tepsiben. A bor, melyet hozzá kínálunk, legyen száraz és hideg!

kaloria 630 CAL
ido 60 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

4 személyre

Forrás: O. Horváth György

Ajánlataink