Ömlik ránk a friss magyar gyümölcs, egyszerre érik a cseresznye, a meggy, többféle bogyós. Ha házi sütit akarunk velük sütni, van pár egyszerű megoldás. Az egyik a galette, a francia gyümölcsös lepény. Tényleg összedobható pár perc alatt, alig van vele munka, és nagyon, nagyon finom.

Francia csodafegyver: a galette

A galette, (ejtsd: gálett) a franciák híres lepénye, a világ egyik legegyszerűbb, elronthatatlan süteménye. Adott sok zsiradékot tartalmazó (a franciáknál természetesen vajas) alaptészta, ennek a közepére kerülhet bármilyen gyümölcs (de akár sós töltelék is), a szélét körben visszahajtjuk, és kész is. Nem kell hosszasan formázgatni. Mivel csak a széleket hajtjuk vissza, tökéletes a tészta-töltelék arány, sosem lesz túl száraz. Könnyen elkészíthető gluténmentes lisztekkel, bármilyen zsiradékkal, tojás a tésztában eleve nincs, így hát egyszerű a mentes vagy a vegán változata is.

Adunk egy alapreceptet a tésztához:
Hozzávalók:
200 g liszt (sima vagy teljes kiőrlésű vagy gm, szóval bármi)
100 g fagyos zsiradék (zsír vagy vaj vagy margarin)
pár evőkanál jéghideg víz (vagy tej vagy tejföl)
1 csipet só
1-2 evőkanál porcukor (vagy édesítőszer)

Összemorzsásítjuk a lisztet a zsiradékkal, majd összedolgozzuk gyors kézzel a többi hozzávalóval. Annyi folyadékot adunk hozzá, hogy jól kezelhető legyen a tészta. Nem baj, ha kis darabkákban marad benne a zsiradék. Legalább fél órát hűtjük (de ez lehet egy éjszaka is). Utána kerek lappá nyújtjuk (nem baj, ha nem egyenletes, ha töredezik a széle). Középre tesszük a friss gyümölcsöt, ízesítjük, ráhajtogatjuk a széleket. Cifrázhatjuk, megkenhetjük felvert tojással, megszórhatjuk cukorral, szeletelt mandulával, stb. Forró sütőbe toljuk, és 20-30 perc alatt készre sütjük.

Epres galette

 

Kovászos almás galette

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink