Mézeskalács

Urbán Gáborné (Jászapáti) évek óta minden karácsonykor több kiló mézeskalácsot süt (15 kg lisztből aprósüteményeket, és mellette 4-5 házikót is). A cifra sütemények nemcsak szemet gyönyörködtetően szépek, de nagyon-nagyon finomak is. A tökéletes receptet megosztotta velünk is, vágjanak bele bátran. Az ügyes kezűeknek a díszítés sem lesz nagy kihívás.

  1. A vajat, a mézet, a cukrot, a tejet öszszemelegítjük, ha kihűlt, a tojásokat beletesszük, jól kikeverjük. A lisztbe tesszük a fűszereket és a szódabikarbónát, majd a langyos masszába keverjük úgy, hogy kemény ne legyen. Jól kidolgozzuk, a tálban hagyjuk, letakarjuk, és hidegre rakjuk (nem hűtőbe) egy éjszakára. Egy éjszakát pihentetjük. Másnap átgyúrjuk, körülbelül 3 mm vastagra kinyújtjuk, és különböző formákat szúrunk ki. Megkenjük felvert tojással, magokkal, dióval, kandírozott narancshéjjal díszítjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, előmelegített sütőben pirosra sütjük. A sima darabokat tojáshabbal díszítjük: 1 tojásfehérje, 10-15 dkg porcukor, amit keményre keverünk, nejlontasakba tesszük, csücskét levágjuk, és máris lehet vele írni.

Mézeskalács pohár

Mentes mézeskalács

 

kaloria 300 CAL
ido 90 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

személyre

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.