Nagymamám aszaléklevese
A fahéjat, a szegfűszeget és a reszelt citromhéjat 3 dl vízben feltesszük főni. Felforraljuk, és illatos, ízes fűszerkivonatot készítünk. Amikor a fűszereknek jól kifőtt az íze – a kivonatnak szép sötét színe van –, leszűrjük. (A fűszereket tehetjük teatojásba is, így megspóroljuk a szűrést.) Felöntjük 5 dl vízzel, beletesszük az aszalt gyümölcsöket, és egy csipetnyi sóval ízesítjük. Belefacsarjuk a fél citrom levét, ízlés szerint cukrozzuk. A gyümölcsökkel további 8-10 percig főzzük. Közben a tejszínt a liszttel csomómentesre kikeverjük, behabarjuk a levest, végül az egészet összeforraljuk.
Mentalevéllel díszítve, hidegen és melegen is tálalhatjuk.