Sós vízben megfőzzük a rizst. Utána megfőzzük a virslit is. Előkészítjük a zöldségeket: a sárgarépát, a karalábét meghámozzuk, apró kockára vágjuk.
Sós vizet forralunk, és egymás után, külön-külön megfőzzük benne a répát, a karalábét és a zöldborsót (a főzőlevet érdemes eltenni, jó lesz valamilyen leveshez, rizottóhoz stb.).
A paprikákat pici kockákra metéljük, az olajbogyókat és az uborkát felkarikázzuk, az articsókát feldaraboljuk. Egy nagy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a kihűlt főtt zöldségeket, a kapribogyót, a gyöngyhagymát. Öntünk rá pár evőkanál olívaolajat, nyomunk rá citromlevet, összeforgatjuk.
Végül hozzávegyítjük a kihűlt rizst és a felkarikázott virslit. Megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk.