Omlós körtés lepény
A körtét meghámozzuk, hosszában kettévágjuk és karalábévájóval kivájjuk a közepét. Egy edényben összeforraljuk a szőlőlét a fahéjjal meg 10 dkg cukorral. Beletesszük a körtéket, és félpuhára pároljuk. A gyümölcsöt szűrőkanállal kiszedjük a szirupból, azután lecsepegtetjük.
A lisztet elmorzsoljuk a kockákra vágott hideg vajjal,
hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját meg a reszelt citromhéjat, és az omlós tésztát gyors mozdulatokkal összeállítjuk. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy kivajazott tortaformát. Villával megszurkáljuk, majd a 160-170 fokra előmelegített sütőben a tésztát körülbelül 10 percig sütjük.
Közben az egész tojásokat habosra keverjük a maradék
cukorral, és hozzáadjuk a tejszínt is. A formát kivesszük
a sütőből, azután a körtéket az elősütött tésztára helyezzük. Az üregeket megtöltjük lekvárral, majd a tojáskrémet a gyümölcsök közé öntjük. Visszatesszük a sütőbe, és 140-150 fokon legalább még 50 percig sütjük.