Parajos rakott burgonya
A burgonyát meghámozzuk, karikákra vágjuk, enyhén
megsózzuk. A friss parajt megtisztítjuk, azután egy nagyobb serpenyőben egy diónyi vajon lepirítjuk, megfonnyasztjuk. (Ha fagyasztott spenótból készítjük, azt egyszerűen csak felolvasztjuk.)
A maradék vajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet, és
világos rántást készítünk. Felengedjük a tejjel, beletesszük a zúzott fokhagymát, majd folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Megsózzuk, egy csipet reszelt szerecsendióval ízesítjük, végül hozzákeverjük a parajt. Még melegében beleütjük a 2 tojást, és jól elkeverjük.
Kivajazunk és kilisztezünk egy tepsit – vagy tetszés szerint kis sütőformákat –, és beleteszünk egy réteg krumplit. Erre egy réteg spenótszósz következik, majd ismét krumpli, egészen addig, amíg a hozzávalók elfogynak. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és középmeleg sütőben addig sütjük, amíg a krumpli megpuhul és a tetején a sajt szép rózsaszínű lesz (körülbelül 35-40 perc). Kínálhatjuk vegetáriánus fogásként, de köretnek is tökéletes.