A paksi Venczel Erika családja egyik kedvenc nyári süteményének a leírását küldte el nekünk. Érdemes kipróbálni más savanykás gyümölcsökkel, például fekete szederrel vagy málnával is. Télen a friss ribizli helyett használhatunk hozzá fagyasztottat.
A margarint a cukorral, a tojásokkal és a vaníliás cukorral habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, majd az egészet egybegyúrjuk. A tésztát kézzel kivajazott-kilisztezett tepsibe nyomkodjuk.
A túrót elkeverjük 4 evőkanál cukorral meg a reszelt citromhéjjal. A vaníliás pudingot felfőzzük a tejjel, s még melegen összekeverjük a cukrozott túróval.
A túrótölteléket melegen rákenjük a nyers tésztára. Megszórjuk pirosribizli-szemekkel. A tejfölt elkeverjük az egész tojással, 3 evőkanál cukorral és egy mokkáskanál fahéjjal. Ezt az öntetet rákenjük a ribizlire.
A tésztát a 190 fokra előmelegített sütőben körülbelül 50 percig sütjük. Ha kivettük, még forrón jól megszórjuk kristálycukorral – ez kicsit rá fog olvadni. Amikor kihűlt, kockákra szeletelve fogyasztható.