- Az alma háromnegyed részét meghámozzuk, és a 20 g karamellizált cukron krémesre pároljuk, ízesítjük sóval, fahéjjal. A lisztet elmorzsoljuk 50 g hideg vajjal és egy tojással meg 40 g cukorral. Pici tortaformákat szúrunk ki a kinyújtott tésztából, és sütőben 150 C-fokon elősütjük. A maradék tésztát lereszeljük, és morzsalékosan 150 C-fokon készre, ropogós aranybarnára sütjük.
- Az elősütött tortalapokra kanalazzuk a párolt almát, a tetejére a maradék almákat vékonyra szeletelve rátesszük. A tetejét megszórjuk barna cukorral, meglocsoljuk vagy megkenjük kevés olvasztott vajjal, majd mehet a forró, 190 C-fokos sütőbe. Tálaláskor a karamellizált torta mellé teszünk a morzsából, és sóskaramell-fagylaltot adunk hozzá. Ha a fagylaltot magunk készítjük, 20 g cukrot karamellizálunk, hozzáöntjük a tejet és a tejszínt, majd a 3 tojássárgáját, sót, és 82 C-fokon tartjuk, míg besűrűsödik, majd fagyasztjuk. (Étteremben paco-jet tégelyt használnak hozzá.) Citrommal és olívaolajjal ízesített almakrémmel dekorálhatjuk még a tányért.
Hozzávalók
4 személyre