A hódmezővásárhelyi Kérdő Mártonné nagymamájától örökölt receptje a kezdő háziasszonyok álma: nemigen lehet elrontani. Nem baj, ha szakad a tészta, a tepsi majd összetartja a süteményt. A sütőtök nyersen kerül bele, együtt sül majd a többivel, így különlegesen szaftos lesz a végeredmény.
- A sót a langyos vízben feloldjuk, és a tésztához szükséges anyagokat összegyúrjuk. Rétestészta keménységű tésztát kell kapni. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, cipókat formázunk belőle, és pihentetjük, amíg a tölteléknek valót elkészítjük. A meghámozott és kibelezett tököt felszeleteljük 2-3 mm vastag érmékre (a hosszúkás kanadai tököt félbevágjuk, kikaparjuk a magokat, a feleket hosszában hat csíkra vágjuk, s keresztben vékonyan felszeleteljük). Megolvasztjuk a vajat, és úgy gazdálkodunk vele, hogy jusson majd mindenhová.
- Kivajazzuk a nagy gáztepsit. Az egyik tésztát téglalap alakúra nyújtjuk. Mivel rétestészta, széthúzhatjuk kézzel is a tepsi nagyságára. Nem baj, ha véletlenül kiszakad, és az sem, ha néhol vastagabb, máshol meg vékonyabb. A tésztát a szeletelt tök felével beborítjuk. Ezután a rászórunk 10 dkg cukrot, meglocsoljuk vajjal, és meghintjük fahéjjal. Az egészet beborítjuk a következő tésztával. Ezt a réteget is megkenjük vajjal, majd ráöntjük a 15 dkg cukorral elkevert darált mákot, és meglocsoljuk az olvasztott vajjal. Az egészet befedjük a következő tésztával, és erre – az első réteghez hasonlóan – ráhelyezzük a tök másik felét. Végül ráterítjük az utolsó tésztát, megkenjük vajjal, villával megszurkáljuk. Hideg sütőbe rakjuk, 200 fokra melegítjük fel. Bő félóra alatt sül majd meg. Hidegen szépen szeletelhető.