A tortát a kézműves cukrászat újraélesztéséért fáradozó, nyíregyházi Görömbei Cukrászdában lehet megkóstolni!
- A Sacher-tortához a tojássárgáját és az egész tojásokat összekeverjük a kristálycukorral meg pici vízzel, és gőz fölött, kevergetve felmelegítjük. A lisztet, a kakaóport meg a darált diót a kihabosított tojásokhoz keverjük. A vajat megolvasztjuk, a tésztába csorgatjuk, majd egy 23 cm átmérőjű tortakarikában 180 fokon, 20-25 perc alatt megsütjük. Kihűtjük, majd kettévágjuk, és a felső felét ismét elfelezzük.
- Az aranykrémhez a tejet felforraljuk, belekeverjük a pudingport, krémmé főzzük, kihűlés után pedig belekeverjük a vajat és a porcukrot. Pörkölt dióval, rummal ízesítjük. A reszelt, tisztított almát a porcukorral összekeverjük, ízlés szerint reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral, fahéjjal ízesítjük, és felfőzzük. Amikor kész, az almát a zseléoldattal összekeverjük. Ehhez 1 dkg zselatint beáztatunk fél dl vízbe, utána a víz másik felét a 3 dkg cukorral felfőzzük, és hozzáadjuk a beáztatott zselatint.
- A trüffelkrémhez a tejszínt felmelegítjük, a csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, és a kettőt összekeverjük, és miután kihűlt, habosítjuk.
- A torta összeállítása: a vastagabb Sacher-lapot lekenjük a diós aranykrémmel, és egy kibélelt tortakarikába helyezzük. A közepébe teszünk egy kisebb, 13 cm-es tortakarikát. (Ha nincs ilyenünk, kartonpapírt alufóliával bevonva készíthetünk egyet.) A kis karikát megtöltjük a zselés almatöltelékkel, és dermedni hagyjuk. Ha elég szilárd, kivesszük a karikát. Az almás közepet körbevesszük a koszorúba formált gesztenyepürével, majd koncentrikus körökben betöltjük a rumos diókrém egy részét és a trüffelkrémet. Az egészet lekenjük a maradék rumos diókrémmel. Ráhelyezzük a második Sacher-lapot, megkenjük a szilvalekvár felével, majd rátesszük a harmadik lapot, és megkenjük szilvalekvárral. A tetejére kakaós marcipánlapot nyújtunk, azzal fedjük. Az oldalát lekvárral kenjük, pörkölt dióval panírozzuk. A maradék aranykrémmel és almaszeletekkel díszítjük. Másnap az igazi, amikor az ízek összeérnek.