Szalontüdő zsemlegombóccal

Vénusz Jánosné (Bokod) a következőket írta a tíz évvel ezelőtt küldött levelében: „Évtizedek óta előfizetői vagyunk a Szabad Földnek. Nagyon sok érdekes cikk, olvasmány van a lapjukban. Az egész család kedvenc újságja, szinte egész hétre kikapcsolódást ad. Szívesen olvassunk a Vidék íze receptjeit is. Ezért is ragadtam tollat, szeretném megosztani önökkel és az olvasókkal egy nagyon régi, családi kedvenc étel receptjét. Próbálják ki, nagyon finom!”

Megtisztítjuk a tüdőt, és felrakjuk főni egy egészben hagyott vöröshagymával, két gerezd fokhagymával, pár szem borssal, 1 babérlevéllel, sóval. Puhára főzzük. Ha kész, kiszedjük a léből, és langyosra hűtjük (megőrizzük a főzőlevét). Ha kihűlt valamelyest a tüdő, akkor csíkokra vágjuk. A mártáshoz lereszeljük a másik hagymát, felkockázzuk az ecetes uborkát. Hozzáreszeljük a citromhéjat, rányomjuk a levét. Rátesszük a kapribogyót is.

Kevés zsiradékon barnára pirítjuk a lisztet a cukorral, hozzáadjuk a hagymás-uborkás-citromos egyveleget. Pár percig együtt pirítjuk. Leveszszük a tűzről, és hozzákeverünk egy csipetnyi őrölt pirospaprikát. 5-6 decit a tüdő főzőlevéből felforralunk, és besűrítjük a pikáns rántással, jól kiforraljuk. Visszarakjuk a tüdőt, és még pár percig kevergetve főzzük. Végül ízesítjük mustárral, tejföllel, őrölt fekete borssal. Kóstoljuk, ha szükséges, sózzuk. Zsemlegombóccal tálaljuk.

Orjaleves tüdős táskával – a toros vacsora asztalán

Sör minden mennyiségben – Az Oktoberfest legfinomabb fogásai

kaloria 640 CAL
ido 60 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

személyre

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.