Amikor eljön az október, Bajorországban a korsókban habzik az imádott árpalé, megrakják a tálakat ropogós bőrű, szaftos sültekkel, sörretekből készült salátával, gombócokkal és egyéb mennyei falatokkal. A bajor Oktoberfest a kulináris élvezetek csúcspontja.

Sör minden mennyiségben – Az Oktoberfest legfinomabb fogásai

Idén 209 éves a világ egyik legnagyobb népünnepélye, a müncheni sörfesztivál. Az Oktoberfest története egy esküvővel kezdődött: 1810. október 12-én rendezték Lajos bajor koronaherceg és Therese von Sachsen-Hildburghausen hercegnő menyegzőjét, amelyre München egész lakossága hivatalos volt. Az öt napig tartó ünnepség lóversennyel zárult. A verseny helyszíne – a város kapuja mellett elterülő rét – a menyasszony tiszteletére később a Theresens-Wiese nevet kapta. Ez lett a Theresienwiese, vagy ahogy a müncheniek nevezik: a Wiesn. A nézők nagy örömére szolgáló rendezvényt azóta minden évben megismétlik, de ma már nem a lovaké, hanem a söröskorsóké a főszerep. A jeles alkalomra a német sörfőzdék különleges, a szokásosnál kissé magasabb alkoholtartalmú sört főznek. A sörünnep egyik fénypontja a népviseletbe öltözött bajorok felvonulása, de fontos eseménynek számít a hordólékelés és az ünnepi istentisztelet is. Az Oktoberfest védőszentje, Bavaria 20 méter magas szobra előtt számos sörsátor várja a sörkedvelőket, napokig tart az eszem-iszom, a hangszórókból egész nap bajor zene szól. A népünnepély eddig mindössze 24 alkalommal maradt el, az okok között többek között háborúk, járványok szerepelnek.

Korsóval mért orvosság

A sört nemcsak azért isszuk, mert jólesik ősszel is, hanem azért is, mert igyekszünk tudatosan táplálkozni, és tudjuk, hogy ez a finom, habos ital az egyik leghatékonyabb egészségmegőrző szer.

  • Nagyon gazdag B-vitaminokban. Ezek a vitaminok többek között jótékonyan hatnak az idegrendszerre, a koncentrációs képességekre, támogatják a vörösvértestek képzését, valamint szabályozzák a vérkeringést.
  • Rendkívül sok ásványi anyagot tartalmaz: a benne lévő vas és réz a vérképzést segíti elő, a foszfor az anyagcserét gyorsítja, a magnézium az izmoknak nyújt támogatást. Bőven találunk a sörben cinket, fluort és mangánt is, mindegyik segíti a szervezetünk jobb működését.
  • Remek altatószer: álmatlanság ellen a legjobb egy pohár sör, legalábbis bizonyos életkoron felül. Kellemesen ellazít, elálmosít.
  • Növeli a jó koleszterin szintjét a szervezetben, így óv az érelmeszesedés és a szívrohamok ellen.
  • Nem véletlen, hogy a hosszútávfutók, biciklisták szívesen sörözgetnek a sportolás után: a sör jól pótolja a sokáig tartó sporttevékenység során elvesztett folyadékot, ásványi anyagokat és energiát. Egy-két pohárnyi ebből a nemes nedűből növeli a tüdő oxigénfelvevő képességét is.

Ropogós sertéssült

[eadvert]

Stangliburger

Reteksaláta

Bajor krém

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.