Szatmári töltött káposzta kukoricadarával

A darát hideg vízbe áztatjuk egy órára.

Egy jó nagy fazékban sós vizet forralunk. A fejes káposzta torzsáját kivágjuk, belecsúsztatjuk a vízbe. Pár perc múlva óvatosan kiemeljük, és leszedünk róla néhány nagy levelet. Ismét visszatesszük a vízbe pár percre, megint kiemeljük, és szedegetünk le leveleket (ezekbe jönnek majd a töltelékek). A maradék káposztát csíkokra vágjuk.

Összeállítjuk a tölteléket: a füstölt húst nagyon apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát finomra metéljük, egy evőkanál zsíron megdinszteljük. Utána megszórjuk őrölt pirospaprikával, átkeverjük. Végül összegyúrjuk a darált húst a füstölt hússal, egy tojással, a megduzzadt darával, a paprikás dinsztelt hagymával, fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel, zúzott fokhagymával.

A nagy levelek középső vastag erét kivágjuk. Ha túl nagyok a levelek, el is felezhetjük őket. Kiterítünk egy-egy levelet, teszünk rá 2-3 evőkanál tölteléket, és tölcsért csavarunk belőle. Végül a nyitott oldalánál behajtogatjuk a tölcsérbe a levelek felső szélét, így kapunk egy kis zárt csomagot.

Egy nagy fazék aljába rakjuk a felcsíkozott káposzta felét. Erre jönnek a töltelékek és a kolbászkarikák. A tetejére rakjuk a maradék káposztát. Finoman sózzuk. Öntünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és elkezdjük főzni nagyon kicsi lángon. A tetejére (bele a fazékba) ráteszünk egy nehezebb tányért vagy tálat, így a töltelékek nem fognak felúszni a lé tetejére.

Egy óra múlva ráöntjük a paradicsomlevet, és azzal is főzzük még legalább egy órát. Minél kisebb lángon, minél lassabban főzzük, annál finomabb lesz.

Kolozsvári rakott káposzta

kaloria 620 CAL
ido 165 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

4 személyre

Ajánlataink