Szivárványos húsos rétes

Szivárványos húsos rétes

Tudom, hogy a cinkotai faluház környezetébe az illett volna, hogy a Füstös konyha rovatának minden tagja körbeállja az asztalt és húzza-vonja, vékonyítsa
a rétestésztát, de nézzék el nekünk, hogy nem ezt tettük. Boltban vettük meg a tésztát, készen. Magyarázat: egyrészt igen jó minőségűek e hazai termékek, másrészt a rovat két főből áll, ráadásul a fotós barátomnak fényképeznie kellett. Az meg hogy is nézett volna ki, hogy magamban rohangálok az asztal körül, és húzom meg tekerem a rétestésztát. (Pedig nagymamám hányszor megtette ezt annak idején!)
No, a lényeg: rétest csináltam, de húsosat! Már régen terveztem, de a végső lökést Fehér Ellának, feleségem barátnőjének köszönhetem: néhány hete maga kreálta húsos rétessel várt. Kaptam az alkalmon, és élve a cinkotai Melegh Judit és Gödör Kata kemencés meghívásával, kitaláltam néhány ízesítést és – nem mellékesen – színezést. Színezést, mert a rétesnek nemcsak finomnak, hanem szépnek is kell lennie.
Tehát kreáltam egy sárgás, egy barnás és egy pirosas
színűt. A sárgás ízhatása közel-keleti volt, a barnásba
máj került, a pirosas pedig piros kaliforniai paprika és őrölt paprika felhasználásával készült.
De mit is csináltam? Elsőként a hagymát, a zöldpaprikákat és a gombát apróra kockáztam, némi zsiradékon megpároltam és a rizst is megfőztem.
Aztán a darált húst összekevertem a rizzsel, a párolt
hagymás-paprikás-gombás eleggyel, az aprított petrezselyem zöldjével, két egész tojással, sóztam és borsoztam, majd a masszát háromfelé osztottam. Egyikbe került egy evőkanál kurkuma, egy kávéskanál őrölt római kömény és ugyanennyi őrölt koriander. E három fűszer egyedi, közelkeleti, kicsit indiai beütésű ízeket biztosít a keveréknek.
A másik tálkába apróra vágott csirkemájat és két teáskanál morzsolt majoránnát adtam. A harmadikba ment egy felaprított kaliforniai paprika, egy csapott evőkanál pirospaprika, 2-3 gerezd szétnyomott fokhagyma, őrölt kömény. Ezt követően egy tepsit olajjal kikentem, erre fektettem három hajszálvékony réteslapot, amelyre egy sornyi – 4 centi magas, 7-8 centi széles – kupacot raktam az egyik húskeverékből, felgöngyöltem, jött a következő íz, majd a harmadik, és így tovább, míg futotta a tepsiből, réteslapból és töltelékből. Felvert tojással kentem meg, és mehetett is a kemencébe. 30-40 percnyi sütés után már ehettük is. Illik mellé a fokhagymás tejföl éppúgy, mint a különféle sajtmártások, és persze a száraz fehérbor…

kaloria 510 CAL
ido 120 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

8 személyre

Ajánlataink