Tejfeles karaj burgonyagombóccal

Tóth Gyuláné (Szombathely) 70 éves nagymamaként az unokáinak szokta ezt az ételt elkészíteni, ünnepi alkalmakkor. A receptet még az édesanyjától tanulta. A tejfölös pecsenye mellé nem valamilyen szokványos köret, hanem burgonyás tésztából készített gombócok járnak.

Enyhén kiveregetjük a karajszeleteket. Sózzuk, borsozzuk. Kevés olajon mindkét oldalukat elősütjük. Kivesszük, félrerakjuk. Az olajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát. Rászórjuk a pirospaprikát. Visszarakjuk az elősütött karajszeleteket. Annyi vízzel engedjük fel, hogy éppen ellepje. Beletesszük az összevágott zöldpaprikát és paradicsomot (vagy a lecsót). Fedő alatt, a vizet szükség szerint pótolva, puhára pároljuk. Utána a húst kivesszük, a mártást botmixerrel pürésítjük. Végül egy nagy pohár tejfellel meg kis kanál liszttel behabarjuk. Finom, tejfeles szaftot kapunk.

A körethez megfőzzük héjában a burgonyát. Meghámozzuk, még forrón áttörjük. Hagyjuk kihűlni. Utána sózzuk, ráütünk egy tojást, és annyi liszttel gyúrjuk össze, amennyi ahhoz szükséges, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Diónyi gombócokat készítünk, és bő, lobogó, sós vízben kifőzzük. Kicsi olajra szedjük, és átforgatjuk, hogy ne tapadjanak össze.

Juhtúrós rakott karaj

Roston sült karaj uborkával

kaloria 510 CAL
ido 110 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

4 személyre

Ajánlataink