Tepsiben sült szilvásgombóc
A megszitált liszthez hozzáadjuk a fél deci langyos tejben felfuttatott élesztőt, 8 dkg cukrot, a tojást, fél citrom reszelt héját és 8 dkg olvasztott vajat. Picit megsózzuk, majd a tésztát megdagasztjuk, hólyagosra kidolgozzuk. Liszttel meghintjük, és konyharuhával letakarva, langyos helyen egy órát kelesztjük. Amikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és kb. 5 × 5 cm-es négyzetekre felkockázzuk. Minden négyzetre egy-egy magozott szilvát teszünk, melyet előzőleg beleforgattunk az őrölt fűszerek keverékébe. A tésztát ezután összecsomagoljuk, és gombócokká formázzuk.
Egy nagyobb fazékban felforraljuk a maradék tejet a maradék vajjal, a cukorral meg egy csipet sóval, majd az egészet beleöntjük egy tepsibe. A gombócokat beletesszük ebbe a gőzágyba, és előmelegített sütőben, 160-170 fokon lassan készre pároljuk-sütjük. Mire a
gombócok aranybarnára pirulnak, a tej is elpárolog.
Közben elkészítjük a mártást.
A tepsiből kivesszük a gombócokat, leöntjük a mártással és forrón tálaljuk.
Fehérbormártás
A tojások sárgáját, a cukrot, a pudingport, a felforralt bort, a fél citrom levét és reszelt héját egy kisebb edénybe tesszük, jól kikeverjük. Hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét, majd a krémet gőz fölött mártás sűrűségűre főzzük.