Töltött sült alma
Az almákat megmossuk, a magházukat kivágjuk. A sütőt
előmelegítjük 180 fokosra. A mandulát elkeverjük a cukorral, a mazsolával meg a fahéjjal. Egy sütőformát kikenünk egy evőkanál vajjal, az almákat egymás mellé állítjuk és megtöltjük a mandulás-mazsolás keverékkel. A tetejüket meglocsoljuk a rummal, és elosztunk rajtuk 2 evőkanál apróra vágott vajat. Az almákat a sütő középső részén 5 perc alatt megsütjük.
Vaníliás öntet
A vaníliás öntethez a tejet felforraljuk a kettéhasított vaníliával. A tojássárgáját a liszttel és a cukorral habosra verjük. Felöntjük a forró tejjel, simára keverjük, majd takaréklángon (vagy gőz fölött) addig kevergetjük, amíg kissé besűrűsödik. Az öntetet kihűlésig többször átkeverjük, és tálaláskor az alma alá locsolva vagy tálkában külön kínáljuk.