- Felfuttatjuk az élesztőt kevés langyos, cukros tejben. Hozzátesszük a lisztet, az áttört túrót, az egész tojást és az ízlés szerint választott ízesítőket. Jól összedolgozzuk annyi langyos tejjel, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk, majd langyos helyen a duplájára kelesztjük. Nagy serpenyőben bő olajat forrósítunk. Olajos evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk bele a tésztából, és közepes hőfokon szép pirosra sütjük. Ha jó a tészta, akkor magától megfordul a zsiradékban, még forgatni sem kell.
- A gombamártáshoz kevés zsiradékon megfuttatjuk a kockára vágott hagymát. Rádobjuk az összedarabolt gombát, megpirítjuk, majd ha kész, sóval, borssal, finomra vágott petrezselyem zöldjével ízesítjük.
TRÜKK
Természetesen készíthetjük édesen is. Ekkor a masszához adunk két evőkanál cukrot meg egy csomag vaníliás cukrot – és a fokhagymát, valamint a zöld fűszereket természetesen kihagyjuk. Porcukorral és lekvárral kínáljuk.