Túrós tészta, körözött, Túró Rudi, vagy éppen a túrós rétes. Ha egyszer megkóstoljuk ezeket a finomságokat, nehéz elképzelni, hogy ne együnk belőlük többet.

1000 arcú túró, ahogyan mi használjuk

A lágy aludttejrögökből álló túró készítése során, a tejet hagyják előbb megaludni, utána felmelegítik, majd a túrós alvadékot vászonruhába vagy gézkendőbe rakják és felakasztják lecsöpögni. Miután a savó lecsöpög, a kendőben csak a friss túró marad vissza, és már készülhetnek is a finomságok! Sokan elkövetik azt a hibát, hogy forralják a túrót, azonban ez szigorúan tilos. Elég hevíteni, azt is általában 60-65 fokra ajánlott. A hűlési idővel pedig nem érdemes, és nem is szabad spórolni!

Túró persze készülhet tehéntejből, juhtejből és kecsketejből is. Így már a felhasználása is változik a fehér finomságnak! A tehéntúróból, és juhtúróból készült finomság a körözött, amit őrült pirospaprikával, köménymaggal és valamilyen hagymával készítenek el. Ha gyerkőcök is esznek belőle, akkor javasolják az enyhébb lilahagyma, vagy újhagyma használatát a receptben. Sütemények is szép számmal készülnek a túróból! Ilyen például a Rákóczi túrós, de vajon hányan ismerik ennek a finomságnak az eredetét? Vajon mi köze van a híres fejedelemnek a süteményhez? Nos, a válasz az, hogy semmi. A Rákóczi túrós a XX. században született, névadója pedig Rákóczi János szakács, aki 1958-ban a 200 napig tartó Brüsszeli Világkiállítás magyar éttermének volt a konyhafőnöke, itt ismerhette meg a világ a Rákóczi túróst. 1964-ben jelent meg egy szakácskönyve, melyben már a recept is benne volt, ám a sütemény sokkal korábban, már az 1930-as években megjelentették a Magyar Szakács című szaklapban.

Sok-sok túróval készíthető finomsággal találkozhatnak olvasóink a legfrissebb, augusztus lapszámunkban! Ízelítő a receptjeinkből: Hamis túrógombóc, Kókuszos túróhab szederrel, Túrógombóc, Túrós lepény ribizlivel és szederrel, Túrótorta málnával és barackkal

Vidék íze 2019/augusztus

Megjelent a Vidék íze legfrissebb száma!

 

10 recept túrógombócra, amiket a nagyi is imádna!

[eadvert]

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.