Újévi lencsesaláta
- A lencsét egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, majd annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje. Sóval, babérlevéllel és citromhéjjal fűszerezzük, majd
lefödve, kis lángon puhára főzzük, vigyázva, hogy a szemek ne főjenek szét. A levében hagyjuk kihűlni. - Közben az olajat összekeverjük az ecettel, csipetnyi sóval meg a porcukorral, megborsozzuk, s hozzáöntjük a vizet. A lencsét leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és az ecetes salátaöntetbe forgatjuk. A lilahagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, majd vékonyan fölszeleteljük, és a finomra aprított metélőhagymával együtt a lencséhez adjuk. Tálalás előtt a hűtőszekrényben letakarva 2-3 órán át érleljük.
Göngyölt báránylapocka lencsével, padlizsánnal, sült paprikával